Voorzitter Franse centrale bank verwacht dat de Europese inflatie tegen 2025 opnieuw 2 procent zal bedragen

Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank en bestuurslid van de ECB, verwacht dat het nog enkele jaren zal duren alvorens de inflatie 2 procent bedraagt, de doelstelling van de Europese monetaire instelling.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks een eerste signaal dat de inflatiepiek achter ons ligt, blijft de geldontwaarding een veelvoud van de doelstelling van de ECB. Om de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen, verhoogt de centrale bank de rente. Bedoeling is om lenen duurder te maken en sparen aantrekkelijker. Op die manier stroomt er minder geld naar de reële economie, wat de consumentenprijzen doet zakken.

In het nieuws: Villeeroy de Galhau heeft samen met Joachim Nagel, voorzitter van de Duitse centrale bank en bestuurslid van de ECB, een gesprek gehad met de Duitse zender Phoenix.

  • De voorzitter van de Franse centrale bank zei in dat interview dat hij verwacht dat de inflatie tegen het einde van 2024 of in de loop van 2025 zal zakken tot 2 procent. "Dat is niet alleen een voorspelling, een projectie. Het is een engagement", klonk het.

Minder forse renteverhoging

Een terugblik: In

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20