Europese financiële waakhond: ‘We zien dezelfde woningprijzen als voor de crisis’

De Europese centrale bankiers verwachten meer inspanningen van de regeringen om het risico van de stijgende woningprijzen te beperken.

Door de lage intresten in de Europese Unie gaan potentiële huiseigenaars vaak hoge hypothecaire kredieten aan. De grote vraag doet de prijzen van woningen in de EU stijgen met meer dan 4 procent per jaar. In sommige Europese steden gaat het zelfs om meer dan 10 procent.

Zowel de lonen als de economische groei stijgen een pak minder snel dan de vastgoedprijzen. Het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) vreest dat de woningmarkt oververhit zal raken en dat gezinnen zich te diep in de schulden steken. Het ESRB waakt over de financiële stabiliteit van de Europese Unie.

Vorige week riep het ESRB maar liefst 11 van de 30 landen waarvoor het bevoegd is op om actie te ondernemen. Naast België kregen onder meer Duitsland, Nederland en Frankrijk een tik op de vingers.

Een rapport van de Zwitserse bank UBS Group AG waarschuwt dat het risico op een Europese vastgoedbubbel het voorbije jaar enorm gestegen is. – Gerd Altmann via Pixabay 

Vrees voor een vastgoedbubbel

Francesco Mazzaferro, secretaris van het ESRB, windt er in de Financial Times geen doekjes om: ‘Mensen moeten begrijpen dat we in vele landen dezelfde pieken zien als vlak voor de financiële crisis.’

Maandag kwam ook een rapport uit dat Mazzaferro’s waarschuwing kracht bij zet: De jaarlijkse vastgoedbubbelindex van de Zwitserse bank UBS Group AG. De conclusie van het rapport is dat het risico op een vastgoedbubbel het voorbije jaar enorm gestegen is doordat de lage intrestvoeten de vastgoedprijzen te snel doen stijgen.

München is volgens de UBS-studie een stad waar de zeepbel mogelijk kan barsten. Ook in Frankfurt en Parijs is het risico hoog. In Londen zijn woningen niet meer gevaarlijk overgewaardeerd. Door de onzekerheid over brexit, en door hogere belastingen op onroerend goed, zijn de vastgoedprijzen in de Britse hoofdstad gedaald.

Bindende maatregelen of zelfregulering?

Sommige landen, zoals Denemarken en Noorwegen, hebben gereageerd door extra beperkingen op te leggen aan hypothecaire leningen. Die zijn echter alleen van toepassing in risicogebieden zoals Kopenhagen en Oslo.

Sinds de financiële crisis hebben centrale banken de bevoegdheid gekregen om banken te dwingen om een extra kapitaalbuffer aan te leggen. Daarmee kunnen potentiële verliezen in crisistijd gedekt worden. Tot nog toe hebben maar weinig nationale banken gebruik gemaakt van die bevoegdheid.

Mario Draghi, die naast ECB-voorzitter ook hoofd is van het ESRB, beveelt regeringen aan ook wettelijk bindende maatregelen te nemen. De Belgische Nationale Bank heeft al laten weten dat ze hoopt dat ‘zelfregulering zal volstaan’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00