Eurocommissaris Vestager waarschuwt voor ‘gevaar Chinese overnames’

De Europese Commissie wil de staatssteunregels nog meer versoepelen. Een snelle verankering door de nationale overheden moet vermijden dat strategische ondernemingen in Chinese handen vallen, zegt eurocommissaris Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager, vice-president van de Commissie, kondigt een plan aan om Europese bedrijven te laten overleven, en via staatssteun vijandige overnames uit China te beletten. Dat is bijzonder opvallend, omdat Vestager jarenlang de koningin was van de ‘vrije competitie in Europa’, die streed tegen datgene wat ze nu toelaat: staatssteun.

‘We hebben geen enkel probleem met lidstaten die nu als marktparticipanten gaan optreden, indien nodig, als ze aandelen willen nemen, om dit soort overnames tegen te gaan’, zo vertelt ze aan de Financial Times. ‘Er is een echt risico dat kwetsbare bedrijven nu gaan overgenomen worden. Iedereen is welkom om in Europa zaken te komen doen, maar niet met ongelijke middelen.’ Bedrijven die staatseigendom zijn, of gesteund worden door de staat, zoals altijd het geval in China, worden in het oog gehouden.

Het plan komt er na druk uit Duitsland en Frankrijk, die zien dat de Chinezen, die eerst de crisis kregen, maar nu al aan het rechtkrabbelen zijn, zich klaar maken om op jacht te gaan naar Europese ‘kansen’.

Omdat staatssteun voor bedrijven een grote impact kunnen hebben op het concurrentiespeelveld op de Europese eenheidsmarkt, moeten herkapitaliseringen wel ‘het laatste redmiddel’ zijn, zegt de Commissie.

Diplomatiek offensief

De Europese démarche komt er op een moment dat Peking een wereldwijd charme-offensief aan het voeren is. De Chinezen doen er alles aan om te zorgen dat deze pandemie niet ‘hun schuld’ is. In die zin is het opvallend hoe nu alle nieuwe gevallen in China plots ‘uit het buitenland’ komen, en hoe ze overal ter wereld hun PR-machine inzetten om ‘medische steun’ te geven.

Dat ondertussen in de Westerse media de focus helemaal op de VS ligt, die rampzalig de crisis aanpakken, en ‘wereldlijder’ geworden zijn, moet hen bijzonder plezier doen. Het narratief ‘dat de VS-hegemonie voorbij is’, past perfect in het Chinese kraam.

Lees ook: Vestager wil Europese ondernemingen wapenen tegen buitenlandse staatsbedrijven

Meer