Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen AstraZeneca

De Europese Commissie klaagt vaccinproducent AstraZeneca aan omdat het zijn contract voor de levering van vaccins niet had nageleefd en geen ‘betrouwbaar’ plan had om tijdige leveringen te garanderen. ‘We willen een snelle levering van een voldoende aantal doses, waar de Europese burger recht op heeft’, zei Stefan De Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie .

De rechtszaak is een escalatie in een langlopend geschil tussen de twee partijen over de levering van vaccins tegen het coronavirus. Het vloeit voort uit een overeenkomst die de Commissie vorig jaar in augustus sloot voor 300 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses.

‘Voorwaarden van het contract niet nageleefd’

Van de 80 miljoen doses die gepland waren voor levering in het eerste kwartaal van 2021, werden er slechts ongeveer 30 miljoen verstuurd. Volgens AstraZeneca is dat het gevolg van productieproblemen.

Volgens de Commissie zal AstraZeneca in het tweede kwartaal van 2021 maar 70 miljoen doses leveren, in plaats van de aanvankelijk afgesproken 180 miljoen doses. ‘Dat is heel wat minder dan wat in het contract is overeengekomen. We zullen dat dan ook uiteenzetten in de rechtbank’, zegt De Keersmaecker aan VRT NWS.

‘De voorwaarden van het contract, of sommige voorwaarden van het contract, zijn niet nageleefd’, aldus de Commissiewoordvoerder. ‘We willen ervoor zorgen dat er snel voldoende doses worden geleverd.’

‘In lijn met onze prognsose’

AstraZeneca zei aan de Britse openbare omroep BBC dat deze juridische stap ‘ongegrond’ was en dat het zich ‘krachtig zal verdedigen voor de rechtbank’.

‘Na een ongekend jaar van wetenschappelijke ontdekkingen, zeer complexe onderhandelingen en productie-uitdagingen staat ons bedrijf op het punt om tegen eind april bijna 50 miljoen doses aan Europese landen te leveren, in lijn met onze prognose’, aldus het Brits-Zweedse bedrijf.

Intussen hebben de Verenigde Staten aangekondigd dat ze tot 60 miljoen doses van hun AstraZeneca-vaccin met andere landen zullen delen wanneer die beschikbaar zijn. De doses zullen in de komende maanden kunnen worden geëxporteerd na een federaal veiligheidsonderzoek, bericht persbureau Associated Press.

Meer