Europese Commissie wil gratis roaming 10 jaar verlengen

De Europese Commissie kondigde woensdag aan een voorstel op tafel te leggen dat roamingkosten voor de komende tien jaar nogmaals afschaft.

In 2017 maakte een EU-verordening een einde aan de roamingkosten binnen de Europese Unie. Die verordening loopt volgend jaar op 22 juni ten einde. De Europese Commissie stelt voor om die maatregel te verlengen. Zo moet de EU de ervaring van de reizende gebruiker verder verbeteren volgens commissaris Margrethe Vestager.

Lees ook: Nederlandse telecomoperator Youfone komt naar België

Hulpdiensten bereiken moet prioriteit zijn

Volgens de Europese Commissie zal het voorstel er onder meer voor zorgen dat consumenten gebruik kunnen maken van dezelfde kwaliteit en snelheid als het aankomt op mobiele netwerkverbindingen in het buitenland. Dat geldt wel op voorwaarde dat er gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn. Reist u dus bijvoorbeeld naar een land waar nog geen 5G beschikbaar is, dan zal u het moeten stellen met 4G.

Het is ook de bedoeling dat de plafondprijzen voor grote dosissen roaming nog verlagen. Die bepalen welke toeslagen de exploitant nog kan aanrekenen als er sprake is van misbruik met gesprekken of berichten. In het voorstel wordt daarenboven meer aandacht besteed aan de vrije en eenvoudige toegang tot de hulpdiensten. Zo moet het verplicht gemaakt worden de locatie van de gebruiker in nood te delen.

De afschaffing van de roamingtarieven geldt ook in Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein. (evb)

Lees ook: Proximus, Telenet en Orange rekenen voorlopig geen roamingkosten aan voor wie naar het VK reist

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20