De Europese textielmarkt moet een duurzamer karakter krijgen. Daarbij moet het gebruik van fast fashion worden ontmoedigd, terwijl het hergebruik van gedragen kleding en milieuvriendelijke productiemethodes zullen worden gepromoot. Dat staat in een nieuw voorstel dat de Europese Commissie heeft uitgewerkt.
“Het is hoog tijd dat de textielindustrie komaf maakt met praktijken die indruisen tegen de principes van duurzaamheid en die bijzonder grote schade aan de planeet, de economie en de menselijke gezondheid aanrichten”, beklemtoonde Frans Timmermans, Europees commissaris voor Duurzaamheid, bij de presentatie van het nieuwe initiatief.
Het voorstel wordt nu voor een verdere bespreking overgemaakt aan het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie.
Gerecycleerde vezels
Het plan moet ervoor zorgen dat tegen het einde van dit decennium het textiel dat in de Europese Unie wordt verkocht, zoveel mogelijk is gemaakt van gerecycleerde vezels. Bovendien moet de aanwezigheid van gevaarlijke microplastics in deze textielproducten zoveel mogelijk worden verminderd.
“Het gebruik van fast fashion moet worden ontmoedigd”, wordt in het voorstel opgemerkt. “Een winstgevend economisch model rond diensten voor de herstelling en het hergebruik van kleding zou anderzijds algemeen beschikbaar moeten zijn.”
Onder meer wordt gemikt op een etikettering waarbij de milieuvriendelijke eigenschappen van het kledingstuk zouden worden verduidelijkt. Daarnaast zou ook de vernietiging van onverkochte of teruggebrachte producten in sterke mate moeten worden beperkt.
De Europese Unie wijst erop dat textiel een belangrijke impact heeft op het leefmilieu en de klimaatverandering. De sector heeft in de lidstaten van de Europese Unie na voeding, huisvesting en transport immers de grootste ecologische voetafdruk.
Duurzame productie
Een Europeaan koopt jaarlijks gemiddeld ongeveer 26 kilogram kleding en huishoudlinnen. Daarvan wordt 73 procent geïmporteerd. Tegelijkertijd gooit diezelfde consument jaarlijks gemiddeld ook ongeveer 11 kilogram textiel weg. Dat zorgt voor een jaarlijkse afvalberg van 5,8 miljoen ton.
Er wordt nog op gewezen dat de textielproductie tijdens het eerste anderhalve decennium van deze eeuw wereldwijd een verdubbeling heeft gekend. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat minder dan 1 procent van die productie wordt gerecycleerd.
Verder blijkt dat 35 procent van de microplastics die in het leefmilieu terechtkomen, afkomstig zijn van kleding op basis van polyester of acryl.
Het nieuwe voorstel vormt onderdeel van een breder initiatief om een duurzame productie te promoten, waarbij regels voor energieverbruik en recyclage worden opgelegd. De Europese Commissie zegt daarbij strengere eisen voor het productontwerp te willen introduceren door het gebruik van duurzamere, resistente en gerecyclede materialen op te leggen.
Goederen zouden bovendien gemakkelijker moeten worden hersteld en onderhouden. Daarbij zouden onder meer ook smartphones worden geviseerd.
(lb)