Europese Centrale Bank plant facelift voor eurobiljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) wil de eurobiljetten in een nieuw jasje steken. Voor het nieuwe ontwerp wil de ECB luisteren naar de ideeën van de Europese bevolking. Tegen 2024 zal de nieuwe look bekend gemaakt worden.

Europese bevolking betrekken

Net voor de 20ste verjaardag van de euro, kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat de tijd rijp is voor een nieuw ontwerp van de eurobiljetten. “Na 20 jaar is het tijd om de look van onze biljetten te herbekijken en ze meer herkenbaar te maken voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden”, zegt ECB-voorzitter Christine Lagarde.

De ECB zal daarom in alle negentien lidstaten van de eurozone focusgroepen oprichten die mogelijke thema’s voor de nieuwe biljetten moeten bespreken. Nadien zal een adviesraad met één expert per lidstaat een shortlist van de mogelijke thema’s aan de ECB voorstellen. Daarna zal een ontwerpcompetitie gelanceerd worden, waarvoor de ECB opnieuw de Europese bevolking wil beraadslagen. Tegen 2024 verwacht de ECB de knoop door te kunnen hakken over het nieuwe ontwerp.

De huidige biljetten draaien rond het thema “tijdperken en stijlen” en worden voorgesteld door raamwerken, bruggen en deurgangen. In 2013 en 2014 kregen de eurobiljetten al een kleine update om ze steviger en minder vervalsbaar te maken. Deze keer zal de euro grondig van uiterlijk veranderen.

Een toekomst voor cash, mét digitale euro

De ECB beklemtoont hun geloof in de toekomst voor cashgeld. “Eurobiljetten zullen blijven bestaan. Ze zijn een tastbaar en zichtbaar symbool dat we er samen voor staan in Europa, zeker in tijden van crisis, en er is nog steeds een grote vraag naar”, maakt Lagarde zich sterk. Uit een studie naar het betaalgedrag van de Europeanen door de ECB blijkt inderdaad dat cash nog steeds het vaakst gebruikte betaalmiddel is in de POS of voor peer-to-peerbetalingen. Ook al maken contactloze betaalmethodes – onder invloed van de pandemie – wel een opmars.

Het herontwerp staat in het licht van de Cash 2030-strategie van de ECB die het voortbestaan van cash geld blijft stimuleren. In het licht van die strategie werkt de ECB aan de ontwikkeling van een digitale euro. “Het proces om de eurobiljetten te herontwerpen loopt parallel met ons onderzoek naar een digitale euro. Beide projecten zijn erop gericht veilig en betrouwbaar geld aan de Europeanen te bieden”, zegt ECB-raadslid Fabio Panetta.

Ook China werkt aan de ontwikkeling van een digitale munt die centraal beheerd wordt, als digitaal tegengewicht voor de populaire cryptomunten.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.