Europese beurzen vatten de nieuwe week rustig aan

Op de Brusselse beurs heeft de Bel20 de week met een dagwinst van 0,8 procent ingeluid. De andere Europese beurzen hielden het eveneens bij een bescheiden bijsturing. De Franse retailgroep Carrefour zorgde voor de meest opvallende verschuiving.

Ook op de beurzen zal deze week volgens analisten de aandacht naar de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gaan. Daarnaast wordt tevens de evolutie van de coronapandemie angstvallig in het oog gehouden.

De Bel20 sloot maandag op een niveau van 3.745 punten. De sterkste stijging werd opgetekend door het materialenconcern Umicore, die een winst met 2,97 procent kon melden. Ook het vastgoedbedrijf WDP Group en het biotechbedrijf Galapagos lieten zich met een stijging van respectievelijk 2,86 procent en 2,45 procent in positieve zin opvallen.

Verlies was er daarentegen voor het farmabedrijf UCB en retailer Colruyt, die een achteruitgang met respectievelijk 0,88 procent en 1,42 procent moesten noteren. Ook Proximus diende 0,52 procent in te leveren. Elders op de beurs was er winst voor IBA (4,1 procent) en Asit (4 procent), maar anderzijds verlies voor Euronav (2,2 procent) en Hyloris (5,6 procent).

De Amerikaanse beurzen bleven door de viering van Martin Luther King Day maandag gesloten. Ook de Europese beurzen lieten een rustige dag optekenen. De Britse FTSE 100 won 0,2 procent en eindigde op bijna 6.721 punten. De Franse CAC bleef nagenoeg status-quo op ruim 5.617 punten. Wel moest de Duitse DAX een lichte terugval met 0,4 procent tot ruim 13.848 punten melden. De Stoxx Europe sloot de beursdag met een winst van 0,2 procent af op 408,69 punten.

Bedrijven

De analisten wijzen voor de relatieve rust naar de gesloten Amerikaanse beurzen. Ook daarnaast was er echter geen bijzonder opvallend nieuws te melden. Vele beleggers kijken wellicht uit naar de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden, maar ook naar nieuwe restricties die in Europa in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus worden genomen. Bovendien zullen deze week ook al een aantal bedrijven hun cijfers voorstellen.

Het autoconcern Stellantis, de fusie van Fiat-Chrysler en PSA Group, boekte 8 procent winst. De Franse retailer Carrefour kende daarentegen een verlies van 6,9 procent. Er komt wellicht geen fusie met de Canadese groep Couche-Tard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20