Europese beurzen stellen winsten veilig na rally van dinsdag

Na de feeststemming van dinsdag over het EU-akkoord en positief vaccinnieuws, brengen beleggers hun winsten op het droge. Het resulteert in rode cijfers op de Europese beurzen, de Bel20 verliest 0,93 procent.

In Brussel gaat Proximus 3,7 procent hoger, na een verhoging van het koersdoel. Berenberg past het koersdoel aan van 19,40 naar 19,70 euro. HSBC stelt het advies dan weer bij van houden naar kopen, met een koersdoel van 23 euro. Vooral die laatste beslissing doet de beurskoers van Proximus duidelijk deugd.

Royal Dutch Shell verliest net geen 2 procent op de beurs van Amsterdam. Een rechtszaak rond vermeende Nigeriaanse corruptie blijft etteren, want het Italiaanse gerecht wil een celstraf opleggen aan een bestuurder van het olie- en gasconcern. Ook topman Claudio Descalzi van het Italiaanse Eni is overigens verwikkeld in het schandaal.

In Frankrijk gaat Valeo 5 procent onderuit. De producent van auto-onderdelen noteert een verlies van 1,2 miljard euro in de eerste helft van 2020, nadat de productie stilgelegd werd door de coronapandemie. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om wereldwijd 12.000 banen te schrappen, waarvan bijna 1.000 in Frankrijk. Zo hoopt Valeo kosten te besparen.

Ook nog meegeven dat de zilverprijs op het hoogste peil sinds oktober 2013 zit, terwijl de goudprijs eveneens in de lift zit. De prijs van één troy ounce zilver, 31,1 gram, klom woensdagochtend naar 22,83 dollar. Vanwege de onrust door de coronacrisis zoeken beleggers veilige havens om in te investeren. Ook de verhoogde vraag vanuit de industrie speelt mee, want zilver wordt veel gebruikt in onder meer elektronica.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20