Grillige beurzen delen weer zware klappen uit

Ondanks een nieuw programma van de centrale bank om de Amerikaanse economie te ondersteunen, blijft de zenuwachtigheid op Wall Street en op de Europese beurzen groot.

Bij de opening in New York verloor de Dow Jones meteen 1,7 procent, terwijl de toonaangevende aandelenindex S&P500 1,6 procent lager koerste. In de loop van de handelsdag doken de koersen nog lager.

En wat president Donald Trump bezorgd zal maken: alle winsten sinds zijn aantreden lijken op sommige momenten te verdampen. De Dow-Jonesindex was maandagnamiddag op de beurs in New York alle koerswinst kwijt sinds de verkiezing van president Donald Trump tot Amerikaans president in 2016.

Nochtans stelde de Amerikaanse centrale bank Fed maandag een nieuw plan voor, waarbij er onbeperkt schuldpapier opgekocht wordt. Bij de voorbeurshandel leek het een positieve dag te worden, maar toch sloeg het weer gemoed om.

Alles heeft te maken met het noodplan dat Amerikaans president Donald Trump wil implementeren. Dat raakte er zondagavond niet door in de Senaat, omdat tegenstanders vinden dat de wetgeving onvoldoende rekening houdt met werknemers. Ook de beleggers reageren nu ontstemd omdat het plan vertraging oploopt. Volgens minister van Financiën Steve Mnuchin wordt het vandaag nog gestemd.

Europa

‘Hoewel de acties van de Fed een enorme hulp betekenen, kunnen de markten enkel een duurzame verbetering vinden als de economie weer tot leven kan komen, of als er tenminste een pad naar heropleving komt’, stelt analist Paul Hickey in een nota.

De Europese beurzen gingen de hele dag op en neer. Bij de opening stonden ze 4 procent in het rood, bij de aankondiging kwamen ze gedeeltelijk terug, maar bij de opening van de Amerikaanse beurs ging het opnieuw omlaag. De Bel20 sloot maandag af met een verlies van 3,9 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20