Europese beleggers duwen op de pauzeknop

Na de coronavaccinrally van de voorbije dagen, drukken de Europese beleggers donderdag de pauzeknop in. Het Brusselse sterrenpeloton Bel20 verloor 1,21 procent.

Balta won 6,94 procent tot 1,85 euro, wat de hoogste koers sinds het begin van de coronacrisis in maart is. Behalve de vaccinrally profiteert de tapijtenproducent van zijn eigen kwartaalupdate, waarin Balta aangaf dat herstel blijft duren. Daarnaast heeft het Nederlandse hefboomfonds Farringdon Capital Management zijn belang opgebouwd in het bedrijf.

Kinepolis kelderde 2,37 procent, ondanks het nieuws dat de bioscopen sinds vandaag opnieuw de deuren mogen openen in Nederland. Premier Mark Rutte maakte die versoepelingen eerder deze week bekend. Tot nader order blijven de vestigingen van de cinemaketen in België gesloten. In Londen daalde Cineworld 8,86 procent, omdat de bioscoopuitbater volgens FT overweegt om bescherming aan te vragen tegen zijn schuldeisers.

Ahold Delhaize, moedermaatschappij van Delhaize, Albert Heijn en Bol.com en eigenaar van Amerikaanse supermarkten, neemt de Amerikaanse onlineketen FreshDirect over. Dit bedrijf verkoopt verse en verwerkte voedingsproducten van lokale boeren en levert ze aan huis. De keten is in zeven Amerikaanse staten actief. Het aandeel wint 0,81 procent in Amsterdam.

Thyssenkrupp grijpt na een miljardenverlies in. Er zullen de komende drie jaar nog eens 5.000 jobs geschrapt worden, waarbij naakte ontslagen niet uitgesloten worden. Het totale banenverlies bij het Duitse industrieconcern komt zo op 11.000, want in mei vorig jaar kondigde het al aan dat er 6.000 banen zouden verdwijnen. Het aandeel geeft 2,16 procent prijs in Duitsland.

De noodlijdende lagekostenmaatschappij Norwegian Air Shuttle heeft woensdag twee grote filialen in Ierland in faling laten gaan. Het bedrijf zoekt er bescherming tegen de schuldeisers en koopt zo tijd om een oplossing te vinden. De beslissing volgt op de weigering van de Noorse regering om nog extra steun toe te kennen. Het aandeel ging 12,92 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20