Europees geld voor Belgische relance raakt verdeeld: 2,25 miljard voor Vlaanderen

De Belgische regeringen hebben een akkoord bereikt over hoe het geld dat Europa naar ons land stuurt voor een heropbouw van de economie, verdeeld moet worden. Er zit 5,95 miljard in de pot.

In het nieuws: Er is een akkoord over het herstelgeld dat Europa aan België geeft, als onderdeel van de meerjarenbegroting. Dat moest verdeeld worden onder de regeringen in ons land en daar is nu consensus over.

Hoeveel geld? De Europese Commissie voorziet 5,95 miljard euro voor België. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) reageert positief op het akkoord, maar de regering had op meer gehoopt.

De verdeelsleutel:

  • Federaal: 1,25 miljard euro
  • Vlaanderen: 2,25 miljard euro
  • Wallonië: 1,48 miljard euro
  • Franse gemeenschap: 495 miljoen euro
  • Brussel: 395 miljoen euro
  • Duitstalige gemeenschap: 50 miljoen euro

Waar komt dat geld vandaan? Binnen de meerjarenbegroting van de EU is er een pakket van 750 miljard euro, het grootste ooit, klaargemaakt. Dat komt er onder de noemer NextGenerationEU. Daarmee moet de Europese Unie de coronacrisis te boven komen. Om dat geld te krijgen, moet wel de verdeelsleutel die de EU oplegt, worden uitgevoerd. Opgelet: het gaat grotendeels om leningen, dat geld moet dus op een gegeven moment terugkeren naar de EU.

Komt er nog ander geld? Diependaele benadrukt dat Vlaanderen al eerder klaarstond met een pot geld. Er kan 4,3 miljard euro gespendeerd worden in onze regio, los van het Europese geld. ‘Dat wordt nu volledig uitgevoerd, ongeacht het bedrag dat we van Europa krijgen. Daar maken we dus verder werk van’, klinkt het bij de VRT.

Waar dient het federale geld voor? Nog volgens Diependaele zal een stuk van het geld voor het federale niveau, automatisch terugstromen naar Vlaanderen. ‘Daar is de gangbare verdeelsleutel 60-40 voor Vlaanderen’, zegt hij. ‘Dat is belangrijk, want Vlaanderen is de grootste economie en die moet de motor vormen voor herstel in de rest van het land. We moeten daar dus starten.’

Lees ook: Hoe rijdt Wallonië ooit de kloof dicht? Een zoveelste relanceplan, of verarmt Vlaanderen gewoon meer?

Meer