Europeanen werken sinds begin deze eeuw gemiddeld 3,6 jaar langer

Een arbeidskracht in de Europese Unie mag zich gemiddeld verwachten aan een actieve carrière van 35,9 jaar. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, gebaseerd op cijfers van vorig jaar. Tegenover het jaar voordien bleek die carrière 0,2 jaar langer te duren. Tegenover het begin van de eeuw is er een toename met 3,6 jaar.

Eurostat berekende dat mannen nog altijd een beduidend langere carrière uitbouwen dan hun vrouwelijke collega’s, maar die genderkloof blijkt toch in te krimpen.

Europese mannen hebben een gemiddelde carrière van 38,3 jaar, tegenover 33,4 jaar voor vrouwen. Dat betekent een verschil van 4,9 jaar, wat echter een aanzienlijke vermindering is tegenover de kloof van 7,1 jaar die bij het begin van deze eeuw werd geregistreerd.

Zweden bouwen op de Europese arbeidsmarkt de langste carrière op. Zij blijven 41 jaar aan de slag, gevolgd door Nederland (41 jaar). Dat zijn de enige lidstaten van de Europese Unie waar een gemiddelde carrière langer dan vier decennia duurt. Op de derde plaats staat Denemarken (40 jaar), gevolgd door Duitsland (39,1 jaar) en Estland (39 jaar).

Italië

De kortste Europese carrière wordt opgetekend in Italië, waar een arbeidskracht gemiddeld 32 jaar aan de slag blijft. Kroatië staat met 32,5 jaar op de voorlaatste plaats, voorafgegaan door Griekenland (33,2 jaar), België en Polen (33,6 jaar).

Zweden is echter niet het land met de langste gemiddelde loopbaan. In IJsland is er immers sprake van meer dan 45 jaar. Ook Zwitserland wordt met een score van 42,5 jaar langer gewerkt dan in de Europese Unie.

In nagenoeg alle lidstaten van de Europese Unie is de gemiddelde loopbaan sinds het begin van deze eeuw verlengd. De enige uitzondering hierop is Roemenië, waar de werktijd met gemiddeld 2,2 jaar is ingekrompen.

De sterkste groei werd opgetekend in Malta, waar de gemiddelde carrière sinds het begin van deze eeuw 7,6 jaar langer is geworden, gevolgd door Hongarije (6,9 jaar) en Estland (5,6 jaar).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20