Europeanen kochten in juli meer dan 200.000 elektrische wagens

Tijdens de maand juli zijn in Europa 230.700 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Dat betekende een stijging met 131 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van marktanalist Jato Dynamics, gebaseerd op cijfers van 27 Europese landen. De onderzoekers merken daarbij op dat de Europese verkoop van elektrische wagens voor de eerste keer in de geschiedenis de grens van tweehonderdduizend exemplaren heeft overschreden.

Hierdoor is het aandeel van de elektrische aandrijving in de totale Europese autoverkoop opgelopen tot 18 procent, tegenover 7,5 procent in juli vorig jaar en 5,7 procent dezelfde maand twee jaar geleden.

Aanbod

‘De groeiende vraag naar elektrische wagens is sterk gerelateerd aan de verdere uitbreiding van het aanbod,’ zegt Felipe Munoz, analist bij Jato Dynamics. ‘Er zijn immers momenteel op de Europese markt al achtendertig elektrische modellen verkrijgbaar. Daarbij worden steeds meer goedkopere types op de markt gebracht, waardoor ook het doelpubliek steeds verder toeneemt.’

De helft van deze wagens werden aangedreven door hybride motoren. In die sector liet de verkoop, onder meer dankzij de Fiat 500 en Ford Puma, een groei met 89 procent optekenen. Bij de plugin-hybrides, die onder meer de Ford Kuga en BMW XC40 omvatten, was er een stijging met 365 procent tot 55.800 exemplaren.

Bij de zuiver elektrische aandrijving was er een toename met 127 procent tot 53.200 eenheden. In die sector zijn inmiddels achtentwintig verschillende modellen – waaronder de Mini Electric, de MG ZS en de Porsche Taycan – beschikbaar. De verkoop van Tesla liep met 76 procent terug tot 1.050 eenheden, waarbij vooral wordt gewezen naar leveringsproblemen, te wijten aan productiemoeilijkheden in de fabriek van het concern in Fremont (Californië).

Herstel

Jato wijst er verder nog op dat de totale Europese autoverkoop in juli een niveau van bijna 1,28 miljoen exemplaren heeft bereikt. Dat betekende nog een daling met 4 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar.

Daarmee lijkt de sector zich stilaan van de verliezen van de coronacrisis te herstellen. Over de eerste zeven maanden van dit jaar is er nog altijd sprake van een daling met 35 procent tot 6,37 miljoen wagens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20