Europa komt met wetgeving ‘digitale euro’

De Europese Commissie komt volgend jaar met wetgeving die de ontwikkeling van de ‘digitale euro’ door centrale banken moeten ondersteunen.

Die wetgeving moet de juridische basis vormen voor het opkomende terrein van digitale, virtuele of ook wel cryptomunten. In dit geval kunnen ze worden uitgegeven door centrale banken en bieden ze een Europees, gereguleerd alternatief voor de honderden munten decentraal worden gemaakt.

Hoe digitale euro’s eruit gaan zien, is nog niet bekend. De Europese Commissie wil in elk geval voorkomen dat er een paralelle digitale financiële wereld ontstaat zonder dat het zelf ook een rol speelt in die sferen.

Volgens Politico loopt het proces richting wetgeving in de pas met de activiteiten van de Europese Centrale Bank. Die voert al enige tijd vinger- en gedachtenoefeningen (PDF) om zich een beeld te vormen en ervaringen op te doen. Vorige week nog vond een paneldiscussie plaats waar de ECB over dit thema sprak. Ze spreekt overigens over ‘een digitale euro‘ niet ‘de digitale euro’.

Meer