Europa streeft autonomie na in de ruimtevaart

Europa streeft autonomie na in de ruimtevaart
(Foto door STR/JIJI Press/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • Het Europees Ruimteagentschap streeft naar meer autonomie ten opzichte van andere landen, met name de Verenigde Staten.
  • Europa wil zijn eigen lanceercapaciteiten ontwikkelen, waaronder herbruikbare raketten, om minder afhankelijk te zijn van de VS.
  • Verhoogde investeringen in ruimtevaarttechnologie worden gezien als cruciaal voor het behoud van levenskwaliteit en economische vooruitgang in Europa.

Het verlangen naar meer Europese autonomie, deels gevoed door geopolitieke verschuivingen, heeft zich uitgebreid naar het gebied van ruimteverkenning. Josef Aschbacher, directeur-generaal van het Europees Ruimteagentschap (ESA), benadrukt de cruciale behoefte aan meer investeringen in ruimtetechnologie nu Europa minder afhankelijk wil worden van andere landen, met name de Verenigde Staten. Aschbacher wijst op het snel evoluerende ruimtelandschap, dat gekenmerkt wordt door vooruitgang in satellieten, sensoren en herbruikbare raketten, waardoor een triljoen dollar industrie ontstaat met potentieel in aardobservatie, communicatie en zelfs toerisme. Deze ontluikende sector onderstreept nog eens het belang van Europese onafhankelijkheid in de ruimte.

Ruimte-krachtpatser VS

Hoewel nauwe samenwerking met de VS al tientallen jaren van vitaal belang is, met gezamenlijke projecten zoals het Internationale Ruimtestation en de James Webb telescoop, roept de terugkeer van Trump aan de macht vragen op over de toekomst van dit partnerschap. Het budget van de ESA verbleekt in vergelijking met dat van NASA, en de groeiende invloed van Elon Musk via SpaceX voegt nog een laag complexiteit toe. Musks kostenbesparende maatregelen en ambitieuze doelen voor de kolonisatie van Mars staan in contrast met NASA’s Artemis-programma, dat als doel heeft om mensen terug te brengen naar de maan.

Europese alternatieve projecten

Europa onderzoekt ook alternatieven voor SpaceX’s Starlink satellietinternetnetwerk, omdat het de behoefte aan onafhankelijke mogelijkheden erkent. Ondanks de onzekerheden over het Amerikaanse ruimtevaartbeleid blijft Aschbacher optimistisch over de voortzetting van de samenwerking aan het Artemis-programma. Hij erkent echter het belang van een “plan B” en benadrukt potentiële partnerschappen met landen als Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en India.

De ESA werkt actief aan de ontwikkeling van haar eigen lanceercapaciteiten, waaronder herbruikbare raketten geïnspireerd op het model van SpaceX. Het Prometheus motorproject wil binnen een paar jaar lanceren, terwijl andere Europese bedrijven ook meedoen aan de race. Aschbacher denkt aan lanceringen vanuit Britse ruimtehavens, waardoor de afhankelijkheid van de ESA-faciliteit in Frans Guyana verder afneemt.

  • Aschbacher is van mening dat meer investeringen in de ruimtevaart essentieel zijn voor Europa om zijn levenskwaliteit en economische vooruitgang te behouden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00