Europa zet door met plannen voor een digitaks na de Amerikaanse ‘provocatie’

Europese landen zeggen dat ze andere manieren zullen vinden om techmultinationals te belasten, nadat de VS hun veto daartegen stelden. 

‘Deze brief is een provocatie’, zei de Franse minister van Financiën donderdag op France Inter Radio. Verder in het interview zegt Bruno Le Maire dat Frankrijk een belasting zal heffen op grote techbedrijven, ‘wat er ook gebeurt’.

De Amerikaanse regering stuurde deze week een officieel communiqué naar Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Daarin informeerde Washington hen dat de VS zich terugtrekken uit de onderhandelingen met de OESO over een globale belasting op de diensten van techbedrijven zoals Google, Facebook en Amazon. 

Gemeenschappelijke aanpak

Bovendien werd er in de brief gedreigd met sancties als Europa doorzet met zo’n ‘digitaks’. Het is al jaren een doorn in het oog voor Europese (en andere) landen dat Amerikaanse techreuzen enorme winsten maken op hun markten, maar nauwelijks bijdragen tot de lokale schatkisten. 

Ook Paolo Gentiloni, de Europese commissaris voor Economie, zei dat Brussel bereid was om door te zetten met een eigen voorstel dat toepasbaar is op de hele EU. Net zoals het Britse ministerie van Financiën de eigen digitale belasting er zal doorduwen. 

In januari kwamen 137 landen overeen om onder auspiciën van de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te onderhandelen over een overeenkomst over het belasten van technische multinationals tegen eind 2020.

Het OESO-proces had echter Amerikaanse goedkeuring nodig om de deal juridisch waterdicht te maken. Europese landen hadden het akkoord ook liever gesloten met de toezegging van Amerikaanse bedrijven. 

Handelsoorlog op komst?

Met de brief die de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin deze week verstuurde, werd echter pijnlijk duidelijk dat het OESO-voorstel op een ferme Amerikaanse ‘no!’ botst.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lightizer heeft al laten onderzoeken of de concrete plannen voor zo’n digitale belasting, die Frankrijk, het VK, Spanje en Italië al hebben, gelden als ‘oneerlijke handelsparktijken’. In dat geval kan Washington eenzijdig importtarieven heffen op de invoer van die landen, economische sancties met andere woorden.

De VS ondernamen ook al actie tegen een Frans voorstel voor een digitaks. Maar Parijs ging akkoord om die plannen te laten varen, om in te zetten op de globale digitale belasting onder leiding van de ‘rijkelandenclub’ OESO. 

Een overeenkomst met Washington over een globale digitale belasting op korte termijn zit er dus niet in. Waarnemers zijn het erover eens dat er een reële kans bestaat dat dit uitmondt in een heuse handelsoorlog tussen de VS en Europa.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.