Europa wil oliewinsten gebruiken om overstromingsschade in Pakistan te dekken

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft op de klimaattop in Egypte voorgesteld de woekerwinsten van olie- en gasbedrijven dit jaar te verdelen onder kwetsbare landen.

Waarom is dit belangrijk?

Ontwikkelingslanden willen dat de rijke westerse landen een schadevergoeding betalen voor de klimaatopwarming die het leven op veel van die plaatsen heeft verstoord. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan; Amerika wil niet deelnemen als China geen bijdrage levert, en ook andere landen zeggen al genoeg te doen.

De essentie: Europa wil zijn oliewinsten verdelen over een reeks arme landen, staat te lezen in De Morgen.

  • Terwijl Timmermans aanvankelijk geen toezeggingen wou doen over een mogelijk klimaatschadefonds aan arme landen, blijkt hij die kar nu toch te hebben gekeerd. “We stellen voor om een klimaatschadefonds op te richten voor de meest kwetsbare landen”, klonk het donderdagavond in de grote conferentiezaal in Sharm-el-Sheikh.
  • Hij voegde daaraan toe “een brede donorbasis” nodig te hebben om te voorkomen dat de EU en de VS overdreven veel zouden betalen, verwijzend naar China en Zuid-Korea die officieel nog als ontwikkelingslanden worden gezien en daarom niet aan de standaarden van rijke landen moeten voldoen.
  • Later kwam de vicevoorzitter ook nog met een opvallend voorstel op de proppen. “We moeten samen met de secretaris-generaal van de VN zoeken naar innovatieve oplossingen, waaronder heffingen op de luchtvaart en de fossiele industrie”, klonk het.

Verder: Het extra belasten van vervuilende sectoren zou een constante inkomstenbron zijn.

  • Mia Mottley, president van eilandstaat Barbados, stelde eerder voor een ‘klimaatschadebelasting’ van tien procent toe te passen op oliebedrijven, waarbij vervuilende bedrijven moeten opdraaien voor de schade die ze aanrichten. Een voorstel waar ook Timmermans vol lof over sprak; China zou namelijk op die manier zijn vrijstelling verliezen.
  • Ierland stelt dan weer een heffing voor van één dollar op alle vluchten wereldwijd. Dat zou volgens de Ierse Republiek een positieve impact hebben op kwetsbare landen, zonder dat het de luchtvaartindustrie zou beïnvloeden.

Hoe realistisch de voorstellen precies zijn, en of ze effectief in werking zullen treden, is nog niet duidelijk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.