Europa wil einde maken aan privacy in berichtenapps


Key takeaways

  • Wetshandhavers beweren dat encryptie hun vermogen om ernstige misdrijven zoals kinderuitbuiting en drugshandel te onderzoeken en te vervolgen, belemmert.
  • De Europese Unie werkt actief aan een wet om de toegang van wetshandhavers tot versleutelde communicatie aan te pakken, terwijl techbedrijven zoals Signal zweren zich te zullen verzetten tegen pogingen om “achterdeuren” in versleutelde systemen te creëren.
  • Het lijkt onmogelijk om een selectieve achterdeur te creëren die alleen geautoriseerde toegang verleent, waardoor Europa zich op een tweesprong bevindt zonder dat er een bevredigende oplossing in zicht is.

Toegang tot versleutelde communicatie

In heel Europa woedt een verhit debat over de toegang van wetshandhavers tot versleutelde communicatie.

De opkomst van jeugdbendes die gewelddadige misdaden plegen, waaronder moorden en explosies, heeft de uitdagingen van versleutelde berichtenapps onder de aandacht gebracht. Wetshandhavers beweren dat criminelen deze platforms gebruiken voor rekrutering, coördinatie en het plannen van criminele activiteiten. Ze beweren dat versleuteling hun vermogen om ernstige misdrijven zoals kinderuitbuiting en drugshandel te onderzoeken en te vervolgen, belemmert.

Het standpunt van de overheid en wetshandhaving

De Deense minister van Justitie, Peter Hummelgaard, benadrukt de noodzaak van “legale toegang” tot versleutelde communicatie, en stelt dat misdaadbestrijding zonder deze toegang hetzelfde is als “geblinddoekt” zijn. Hij suggereert dat platformen die weigeren mee te werken consequenties moeten ondervinden, wat een mogelijke terugtrekking uit de markt inhoudt als ze niet voldoen aan verzoeken van wetshandhavers.

De Europese Unie werkt actief aan wetgeving om dit probleem aan te pakken. De interne veiligheidsstrategie van het blok stelt voor om “wettige en effectieve” gegevenstoegang voor wetshandhaving te onderzoeken en tegelijkertijd technologische oplossingen te zoeken om encryptiebarrières te overwinnen. Een voorgestelde wet voor het bewaren van gegevens zou berichtendiensten verplichten om gebruikersgegevens gedurende een bepaalde periode op te slaan, ondanks eerdere juridische uitdagingen die de privacy in gevaar brachten.

Zorgen over privacy en tegenstand

De stap naar het verzwakken van encryptie stuit echter op hevig verzet van privacyvoorvechters, cyberbeveiligingsdeskundigen en inlichtingendiensten die individuele rechten belangrijker vinden dan toegang voor wetshandhavers. Zij beweren dat het ondermijnen van encryptie de veiligheid van alle gebruikers in gevaar brengt en criminele activiteiten naar minder toegankelijke platforms kan leiden.

Technologiebedrijven zoals Signal hebben gezworen zich te zullen verzetten tegen pogingen om “achterdeurtjes” te creëren in versleutelde systemen, en hebben gedreigd zich terug te trekken uit landen die dergelijke maatregelen implementeren. Het debat draait om een fundamentele vraag: kan wetshandhaving toegang krijgen tot versleutelde gegevens zonder de veiligheid van gewone burgers in gevaar te brengen?

Het dilemma en de mogelijke oplossing

Wiskundig gezien lijkt het onmogelijk om een selectieve achterdeur te maken die alleen geautoriseerde toegang verleent. Elke kwetsbaarheid die door wetshandhavers wordt uitgebuit, zou ook door kwaadwillende actoren kunnen worden uitgebuit. Door dit dilemma staat Europa op een tweesprong, met de mogelijkheid dat er wetgeving komt die de politie toegang geeft tot versleutelde communicatie of dat het debat eindeloos doorgaat zonder een bevredigende oplossing.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!