Europa wil AI controleren, Azië kiest een andere aanpak

Europa wil AI controleren, Azië kiest een andere aanpak
Leiders van de ASEAN-landen – ADI WEDA/POOL/AFP via Getty Images

De Europese Unie doet haar best om artificiële intelligentie in goede banen te leiden. ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, kiest voor een rustigere, niet-bindende aanpak.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) na de lancering van ChatGPT in november 2022 in een stroomversnelling raakten, steken vragen over regulatie de kop op. Europa voerde al de AI-act in, die wellicht nog uitgebreid zal worden. In Zuidoost-Azië willen ze niet te snel zijn met het invoeren van regels.

In het nieuws: Azië kijkt de kat uit de boom.

In tegenstelling tot de Europese AI-act, stuurt ASEAN “een AI-gids” naar techbedrijven. Een niet-bindend document waarin gevraagd wordt om rekening te houden met de culturele verschillen tussen landen. Dat meldt Reuters.

  • Aziatische landen wachten dus voorlopig met het opleggen van strikte regels. ASEAN bezorgde de ‘gids voor AI-ethiek en bestuur’ aan verschillende techbedrijven met de vraag om feedback te geven. Onder andere Meta, IBM en Google kregen een kopie.
  • Reuters kon het ontwerp van de gids inkijken. In tegenstelling tot de regels binnen Europa, is er in Azië nog geen onderscheid tussen bepaalde sectoren of producten die een hoger risico vormen. In Europa gaat dit over technologieën die verband houden met bijvoorbeeld kritieke infrastructuur of politiediensten.
  • Voor techbedrijven is het in Azië dus makkelijker manoeuvreren. Daarmee neemt de bezorgdheid van Europese bedrijven, namelijk dat strenge regulatie in Europa ervoor zou zorgen dat niet-Europese concurrenten een voordeel hebben, toch een vastere vorm aan.

Innovatie

  • Ambtenaren uit drie ASEAN-landen zeiden hoopvol te zijn over de gids. Ondertussen denken ze dat Europa voorbarig handelde door meteen regelgeving in te voeren, voor de voor- en nadelen van de technologie volledig begrepen zijn.
  • “We zien het als ‘vangrails’ voor veiligere AI, we willen nog steeds innovatie”, zei een van de ambtenaren. Een belangrijke toevoeging daarbij is dat ASEAN helemaal geen wetgevende macht heeft, dus zelfs al zou het willen, kan het geen bindende regels opleggen.
  • Deze zomer deden enkele EU-ambtenaren al een ‘Azië-tour’ om te lobbyen voor een gelijkaardige aanpak van AI. Daarvoor gingen ze onder meer langs bij Japan, Zuid-Korea, India, Singapore en de Filipijnen. Een dergelijke aanpak kwam dus voorlopig niet uit de bus. (cv)

.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.