Europa vraagt Duitsland en Nederland investeringskraan open te draaien

Duitsland en Nederland zouden hun investeringen moeten optrekken om economische groei te stimuleren, vindt de Europese Commissie. Zo stelde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdag na een officieel fiat aan de begrotingen van de EU-lidstaten.

De Europese Commissie heeft Duitsland en Nederland aangespoord om meer geld te investeren. Op die manier wil ze een halt toeroepen aan de economische neerval.

Duitsland heeft nog in september beslist om miljarden uit te geven aan een ambitieus klimaatplan, en ook Nederland beloofde meer investeringen volgend jaar. Maar volgens Dombrovskis is er ‘ruimte om meer te doen’. Eenzelfde geluid bij de Europese Centrale Bank die een tijd terug al waarschuwde dat het effect van de lage rente aan het uitwerken is.

Een week geleden waarschuwde de Europese Commissie nog voor ‘woelige economische tijden’ en verlaagde ze de groeiverwachtingen voor de eurozone naar 1,1 procent in 2019, en 1,2 procent in 2020.

Focus weg van schuldenberg

De Europese Commissie tikte ook België, Frankrijk, Italië en Spanje op de vingers voor hun grote schuldenberg. Die zou sneller moeten inkrimpen, klinkt het.

Maar de focus op investeringen valt op. Er lijkt sprake van een shift. Waar de commissie vroeger bij landen met een schuldenberg aandrong om te besparen, klopt ze nu aan bij die met een overschot om meer te investeren.

Bron: Politico

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20