EU ziet economische toekomst somber in

De Europese Commissie waarschuwt voor ‘woelige economische tijden’. In de ‘Economische vooruitzichten’, een beleidspaper die elk kwartaal wordt gepubliceerd, verlaagt de Europese Commissie de groeiverwachtingen voor de eurozone van 2019 naar 1,1 procent.

Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis bedreigen internationale handelsconflicten, toenemende geopolitieke spanningen, een ondermaats draaiende industrie en de brexit de Europese economie.

Het EU-beleidsorgaan is al langer bezorgd over de impact van het Amerikaanse handelsbeleid en de gevolgen van het Britse vertrek uit de Unie. De industriële productie in Duitsland, de motor van de Europese industrie, sputtert al sinds januari. Dat economisch virus is het voorbije jaar overgeslagen naar andere Europese landen.

Recessie?

Er dreigt een langere periode van gematigde economie in de EU, aldus Brussel. Hoe langer zo’n periode van lage groei duurt, hoe meer kans dat we in een recessie belanden.

Voor dit jaar rekent de commissie op gemiddeld 1,1 procent groei voor de eurozone. Dat is dus lager dan de 1,2 procent van de zomerprognose. Voor 2020 en 2021 voorspelt ze 1,2 in plaats van 1,4 procent.

België blijft hangen in de Europese middenmoot wat betreft economische prestaties. In 2019 beantwoordde ons land met 1,1 procent groei perfect aan het eurozonegemiddelde. De komende twee jaar daalt die groei naar 1,0 procent, denkt Brussel.

Begrotingstekort en staatsschuld aanpakken

Dombrovskis roept de lidstaten tot actie op: ‘Ik dring erop aan bij lidstaten met hoge overheidsschulden die terug te dringen en landen die het kunnen hun begrotingsruimte te gebruiken.’

Valdis Dombrovskis, Vice-President van de EC bevoegd voor Economische en Financiële Zaken, vraagt lidstaten om actie te ondernemen om de trage economische groei tegen te gaan.

De mindere prognose zal nefast zijn voor het Belgische begrotingstekort en is dus geen goed nieuws voor de federale onderhandelaars. Deze week raakte al bekend dat België – samen met Italië – het grootste begrotingstekort heeft van de eurozone.

Ook de overheidsschuld blijft een probleem voor ons land. Terwijl buurlanden Duitsland en Nederland hun schuldenberg in sneltempo afbouwen, blijft de schuldenlast in België hardnekkig rond de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hangen. Dat is ver boven het Europees gemiddelde van 86,9 procent.

Tevredenheid is er wel over de verder dalende werkloosheid in de eurozone. Volgend jaar zal die volgens de paper 7,4 procent bedragen. België blijft daar met 5,5 procent mooi onder, onder meer door de taxshift die de loonkosten verlaagde.

Meer