Europa overvleugelt Azië op smartphonemarkt

De Europese smartphonemarkt groeide in het derde kwartaal met 8 procent en is daarmee de best presterende regio in de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de marktonderzoeker Canalys.

De Aziatisch-Pacifische markt groeide maar met 6 procent.

Het is ook het beste derde kwartaal ooit voor Europa. De handelsoorlog tussen de VS en China is daar niet vreemd aan. Chinese producenten zoeken een nieuwe route om hun waren aan de man te brengen.

Balans

‘Europa zit in een goede positie omdat de markt gebalanceerder is’, zegt onderzoeker Mo Jia. In niet-Europese landen is het veel meer de gewoonte om abonnementen en gsm’s samen te verkopen, in Europa is er nog veel meer losse verkoop.

‘Een andere reden is dat Chinese bedrijven hun kans zien om het verzwakkende Huawei te verslaan’, klinkt het. Huawei blijft goed verkopen, maar enkel in China. In Europa is er jaar op jaar een daling van de verkoop, door privacyschandalen.

De best verkopende smartphoneproducent in Europa is Samsung met 19 miljoen ingevoerde gsm’s. Dat is een groei van 26 procent tegenover vorig jaar. De sterkste stijger is Xiaomi met 73 procent. Die vervoerde dit kwartaal 5,5 miljoen smartphones naar Europa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20