Extra klimaatdoelstellingen: Europa bereikt akkoord voor nuluitstoot gebouwen

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen volledig uitstootvrij zijn. Dat hebben de Europese ministers van Energie dinsdag beslist.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie wil tegen 2050 een klimaatneutrale economie tot stand brengen. Om dat te realiseren, legde ze vorig jaar enkele doelstellingen op tafel waaraan alle Europese lidstaten moeten voldoen. Daar komt nu een nieuwe maatregel bij.

De essentie: Europa wil de komende jaren inzetten op uitstootvrije gebouwen.

  • Het Europees Parlement en de EU-landen zijn – op voorstel van de Commissie – tot een akkoord gekomen voor de nuluitstoot van gebouwen. Daarmee komt er een einde aan de onderhandelingen die in december van start gingen.
  • Een hogere energie-efficiëntie moet de uitstoot in Europa naar beneden brengen, de energiearmoede bestrijden, de economie ondersteunen en bewoners beschermen tegen volatiele energieprijzen.
  • Dat betekent concreet dat alle gebouwen die na 2030 gebouwd worden, uitstootvrij moeten zijn. Openbare gebouwen moeten sneller in actie schieten (2028), terwijl bestaande gebouwen tot 2050 de tijd krijgen. Historische gebouwen en gebedsplaatsen worden vrijgesteld.

Belangrijk: Vanaf 2030 zal ieder gebouw een EPC-label krijgen.

  • Dat is een energiescore op basis van het berekende energieverbruik. Koelkasten, televisies en andere energieverbruikende toestellen maken daar reeds gebruik van.
  • Om goed te presteren, zullen nieuwe gebouwen zodanig ontworpen moeten worden zodat ze zonnepanelen kunnen gebruiken. Oude gebouwen zullen daar meer moeite mee hebben. Om die reden moedigen de lidstaten nu renovaties aan, aangezien slecht presterende gebouwen tot de grond zullen worden gebracht.
  • Daarom zal in Vlaanderen al een renovatieverplichting van start gaan vanaf 1 januari 2023. Het einddoel van de Vlaamse regering daarbij is om iedere woning en appartement tegen 2050 een EPC-label ‘A’ te geven.

(jvdh)

Meer