Duitse fractieleider: ‘Europa moet Chinese investeerders buiten houden’

De overname van Europese bedrijven door Chinese partijen moet tijdelijk worden geblokkeerd. Dat heeft Manfred Weber, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag, gezegd.

Weber wijst erop dat door de coronacrisis vele Europese bedrijven ondergewaardeerd zijn of tijdelijk in financiële moeilijkheden verkeren. Daardoor zouden ze voor Chinese potentiële overnemers een gemakkelijker doelwit kunnen worden.

Om dat gevaar het hoofd te bieden, zou er volgens Weber gedurende minstens een moratorium moeten komen op overnames van Europese bedrijven door Chinese investeerders.

Gelijk speelveld

‘Er moet worden vastgesteld dat Chinese investeerders, vaak met de steun van staatsfondsen, steeds meer Europese bedrijven proberen over te nemen,’ aldus Weber. ‘Vele ondernemingen zijn door de coronacrisis verzwakt. Daardoor kunnen ze zich ook minder gemakkelijk tegen overnamepogingen beschermen.’

‘Daarom is een gecoördineerde reactie van de Europese Unie noodzakelijk. Er moet een einde gemaakt worden aan de Chinese shoppinggolf in het Europese bedrijfsleven. Daarbij moet de verkoop van Europese bedrijven aan Chinese investeerders gedurende een periode van twaalf maanden worden geblokkeerd. Europa moet zichzelf beschermen.’

China en de Europese Unie zijn zeven jaar geleden gesprekken over wederzijdse investering opgestart. Een vergelijk is echter nog niet bereikt. Knelpunten zijn vooral de wederzijdse markttoegang en het gebrek aan een gelijk speelveld.

In september is over de problematiek een speciale top met Chinese en Europese leiders gepland. Door de uitbraak van de coronacrisis is het echter niet zeker dat die ontmoeting op de agenda blijft staan.

Kuka

‘China wordt in de toekomst – zowel economisch, sociaal als politiek – onze grootste concurrent,’ aldus Weber. ‘China propageert een autoritair samenlevingsmodel, wil zijn invloed internationaal uitbreiden en wil de Verenigde Staten als de grootste wereldmacht verdringen. Europa moet zich daarbij waakzaam opstellen.’

De Duitse regering introduceerde vorige maand al strengere regels om binnenlandse bedrijven te beschermen tegen ongewenste overnames door investeerders uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

De argwaan tegen Chinese investeerders kreeg vier jaar geleden in Duitsland een belangrijke opstoot. Toen werd het Duitse robotbedrijf Kuka Industrial door het Chinese concern Midea overgenomen. Dat werd bestempeld als een belangrijk waarschuwingssignaal dat de noodzaak onderstreepte om strategische delen van de economie te beschermen.

Een poging van het Chinese State Grid twee jaar geleden om een belang in de Duitse elektriciteitsnetbeheerder 50Hertz te kopen, kon door een tussenkomst van de Duitse investeringsbank KfW Gruppe worden voorkomen.

Meer