KUKA, de Duitse robotkampioen wordt Chinees

De Duits robotbouwer Kuka wordt overgenomen door de Chinese groep Midea, producent van huishoudelijke apparatuur. Het Chinese concern, dat eerder al een belang van 13,5 procent in het Duitse bedrijf had genomen, heeft die participatie tot 86 procent opgevoerd.

Door de overname krijgt Midea innoverende robottechnologie in handen. De transactie wordt door diverse partijen gecontesteerd, maar de Duitse regering heeft beslist zich niet tegen de overname te verzetten. Opgemerkt wordt dat de verkoop van Kuka aan Midea geen bedreiging vormt voor de Duitse nationale belangen. De waarde van Kuka, die onder meer samenwerkt met de Duitse autoconstructeurs, wordt geraamd op een bedrag van 4,6 miljard euro. Ook Till Reuter, topman van Kuka, steunde de overname. Door de samenwerking met Midea krijgt het bedrijf immers toegang tot de Chinese markt.

Beloftes

Reuter had wel gehoopt dat er ook nog een grote Duitse aandeelhouder in het kapitaal van het bedrijf behouden zou blijven. Maar ook het Duitse technologiebedrijf Voith, dat een belang van 25,1 procent had in Kuka, heeft zijn participatie bij Midea aangemeld. Het Chinese concern heeft wel beloofd dat het Duitse bedrijf nog minstens zeven jaar onafhankelijk zal blijven opereren. Ook het hoofdkantoor van het bedrijf blijft in de Duitse stad Augsburg. Tevens garandeerde Midea dat aan het personeelsbestand niet zal worden geraakt. Bij Kuka werken op dit ogenblik 12.600 mensen. Sigmar Gabriël, Duits minister van economie, wijst erop dat Kuka niet actief is in een strategische industrietak – zoals de telecommunicatie, energie of watervoorziening – voor de veiligheid van het land. Onder meer de Duitse staalvakbond IG Metall had grote bezwaren tegen de overname van Kuka door de Chinese groep. Ook de Europese Commissie had vragen bij de transactie waardoor Europese spitstechnologie en eventueel gevoelige klanteninformatie in Chinese handen terecht zou komen. Midea hoopt de transactie tegen maart volgend jaar te kunnen afronden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20