Energiemarkten onder hoogspanning: Europa krijgt volgende week te maken met koel weer

Het koelere weer zal vanaf volgende week in heel Europa de vraag naar verwarming doen toenemen, wat de druk op de toch al gespannen energiemarkten, waar de prijsbewegingen extreem volatiel zijn geworden, nog zal opvoeren.

Hoe erg de energiecrisis wordt, hangt af van het weer deze winter. Een periode van zeer koud weer zou de markten in een meltdown kunnen duwen met recordprijzen en toenemende margestortingen (leningen die bedrijven moeten aflossen) die sommige bedrijven in het nauw dreigen te drijven. Als het weer zacht is, zou dat een enorme uitverkoop kunnen betekenen.

Volgens de voorspellingen voor Noordwest-Europa zullen de temperaturen volgende week en vervolgens vanaf 8 november onder het normale niveau dalen, dat blijkt uit gegevens van Weather Company. Daarbij zal de windproductie volgende week tot een laag niveau dalen, waardoor het aanbod zal krimpen net nu de vraag naar verwarming waarschijnlijk zal toenemen.  

Koud weer en grote prijsschommelingen

Een lagedrukweersysteem in het zuidoosten van Europa zal de komende twee weken voor koelere temperaturen dan normaal zorgen in grote delen van het Europese vasteland. Dat stuurde Maxar Technologies (MT) per e-mail naar Bloomberg in een rapport. De verwarming zal deze oktober gemiddeld meer dagen opstaan dan wat de laatste tien jaar gemiddeld het geval was. 

De markten zien de grootste prijsschommelingen in de geschiedenis. Gas in Nederland steeg vrijdag met 8,7 procent tot 105 euro per megawattuur, tegen een recordprijs van 162,13 euro op woensdag. Duitse stroom voor november veranderde weinig, 209 euro per megawattuur, een daling ten opzichte van een record van 350 euro, blijkt uit beursgegevens.

“Alles hangt nog in de lucht aangezien de volatiliteit extreem hoog blijft”, zegt handelsmaatschappij Energi Danmark in een toelichting op hun site.

Windstil

Er wordt ook verwacht dat de windproductie in het Verenigd Koninkrijk vanaf volgende week dinsdag zal dalen. Energi Danmark zei in zijn wintervooruitzichten dat de marges voor elektriciteit krapper zijn dan eerder verwacht en dat hij waarschijnlijk verschillende marktwaarschuwingen zal geven om aan te geven dat exploitanten van elektriciteitscentrales het aanbod moeten verhogen om de vraag in evenwicht te helpen brengen. 

In Duitsland zal de windproductie het grootste deel van volgende week laag zijn voordat ze tegen 15 oktober weer stijgt.

In de zuidelijke helft van Duitsland worden voor de komende twee weken temperaturen onder het gemiddelde verwacht, volgens de nationale voorspeller Deutscher Wetterdienstt. Zeer winderige condities in het oosten zullen zich naar verwachting uitbreiden over heel Duitsland vanaf de week van 18 oktober.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.