Europa heeft zijn emissies al met ruim een vijfde verminderd; dit jaar dreigt echter heropstoot

Europa heeft zijn emissies al met ruim een vijfde verminderd; dit jaar dreigt echter heropstoot
Krachtcentrales hebben vorig jaar in de Europese Unie 720 miljoen ton broeikasgassen geproduceerd. – Damian Gillie/Construction Photography/Avalon/Getty Images

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie (EU) lag het voorbije jaar 22 procent lager dan de piek die veertien jaar geleden werd opgetekend. Dat staat in een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, gebaseerd op een analyse van vierenzestig industrieën, gegroepeerd in zes groepen, plus het huishoudelijk verbruik.

Waarom is dit belangrijk?

De totale uitstoot van broeikasgassen - die naast koolstofdioxide ook methaan en distikstofoxide omvatten - bereikte in de EU vorig jaar een niveau van 3,6 miljard ton koolstofdioxide-equivalent (CO2-eq). Dat was 1,01 miljard ton CO2-eq minder dan veertien jaar geleden, toen de EU met het verzamelen van de emissiedata van start ging.

Verschillende prestaties: Uit het rapport blijkt dat de vijf grootste vervuilers van de EU – Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje – gezamenlijk voor ongeveer 60 procent van de totale Europese uitstoot van koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas, verantwoordelijk zijn.

  • De onderzoekers merken op dat niet alle industrieën hun uitstoot van broeikasgassen even snel hebben kunnen reduceren.
    • De ontginning van delfstoffen blijkt de beste vooruitgang te hebben gemaakt. Daar heeft de uitstoot in een tijdsbestek van veertien jaar immers een daling met 42 procent laten optekenen.
    • Op de tweede plaats staan de energiesector en andere nutsvoorzieningen (39 procent), de industrie en vervoer (23 procent) en de huishoudens (13 procent).
  • Wanneer echter naar absolute volumes wordt gekeken, komt er een enigszins andere rangschikking naar voor.
    • In dit geval werd immers de sterkste reductie gerealiseerd door de energiesector en aanverwante activiteiten. Daar werd vorig jaar nog een uitstoot van 720 miljoen ton opgetekend. Dat niveau lag 468 miljoen ton lager dan veertien jaar geleden.
    • Op de tweede plaats volgde de industrie, die zijn emissies met 238 miljoen ton tot 799 miljoen ton zag verminderen.
    • Daarna kwamen de Europese gezinnen, die een besparing met 114 miljoen ton tot 740 miljoen ton konden melden.

Stijging

Stilstand: Dit jaar zal echter waarschijnlijk opnieuw met een stijging van de emissies rekening moeten worden gehouden. Daarvoor worden door experts verschillende redenen naar voor geschoven.

  • In de eerste plaats werd er de heropleving van de economische activiteit na de versoepeling van de lockdowns die de verspreiding van het virus COVID-19 moesten helpen tegengaan.
  • Er moest daarnaast ook worden vastgesteld dat de productie van kernenergie en waterkracht minder hoge niveaus liet optekenen.
  • De Europese vraag naar energie uit fossiele brandstoffen liet daarentegen opnieuw een toename optekenen.
  • Tenslotte zorgden hittegolven er tijdens de voorbije zomer voor dat de Europeanen vaker en intensiever beslisten op airconditioning beroep te doen.

Uit berekeningen van Eurostat blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen door de industrie en de huishoudens tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een niveau van 905 miljoen ton CO2-eq liet optekenen. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.