Eurojust brengt illegale streaming van voetbal slag toe: meer dan 5.500 piraatplatformen geblokkeerd

Onder leiding van de Italiaanse Guardia di Finanza zijn bij een Europese gerechtelijke operatie in totaal meer dan 5.500 illegale platformen voor live streaming gesloten. Dat heeft Eurojust, het bureau voor gerechtelijke samenwerking van de Europese Unie, gemeld.

De gerechtelijke actie, gecoördineerd door de openbare aanklager van Napels, viseerde een illegaal netwerk dat voetbalwedstrijden en andere sportevenementen live op online streaming-platformen aanbood. Aan de actie namen ruim zevenhonderd politiemensen deel.

Perfect Storm

De operatie, die de naam ‘Perfect Storm’ had meegekregen, leidde tot dertig huiszoekingsbevelen in elf Europese landen. Servers werden in beslag genomen in Italië, Malta, Duitsland, Bulgarije, Litouwen, Slovenië, Zweden, Nederland, Frankrijk en Roemenië.

In totaal werden op een honderdtal locaties invallen gedaan. Daarbij werden volgens de onderzoekers ook 334 PayPal-accounts in beslag genomen, samen met een bedrag van 10,6 miljoen euro cash. De speurders legden naar eigen zeggen ook de hand op een aantal luxewagens.

Het illegale netwerk bestond uit computerplatformen die de legale videosignalen van televisiezenders en andere reguliere distributeurs omzetten naar illegale kanalen, die van een aantal servers in datacenters over de hele wereld gebruik maakten. Door de inzet van innoverende technologie zouden de speurders erin zijn geslaagd om alle leden van het illegale netwerk te identificeren. 

50 miljoen klanten

De illegale diensten zouden wereldwijd door meer dan 50 miljoen consumenten zijn gebruikt. Alleen al in Italië zouden de diensten ongeveer vijf miljoen klanten hebben gehad. Zij betaalden voor hun abonnement een prijs die veel lager lag dan de tarieven van de reguliere aanbieders.

De Italiaanse autoriteiten zeggen erin geslaagd te zijn de leider van het netwerk te arresteren.

Eurojust is sinds september vorig jaar actief. De dienst moet de samenwerking bevorderen tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie in het onderzoek naar de georganiseerde misdaad, die een steeds grotere belangstelling voor fraude met betaaltelevisie en streaming laat blijken.

Het criminele netwerk dat nu werd ontmanteld, was al enkele tijd geleden in het vizier van de speurders gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20