De euro kreeg in 2022 rake klappen. Er is de afgelopen weken sprake van enig herstel, maar dat herstel is nog broos en het is helemaal geen uitgemaakte zaak of het zich wel zal doorzetten.
Hieronder volgen 5 factoren die in 2023 de koers van de euro (in de eerste plaats ten opzichte van de dollar) zullen bepalen. Een enkele factor is gunstig voor de euro, 4 andere factoren zullen de euro zeker nog flink parten spelen.
1. Rentebeleid Amerikaanse / Europese centrale banken
Het renteverschil tussen de US en de EU zal niet verder oplopen, sterker nog het zal gedurende 2023 waarschijnlijk weer gaan krimpen. Dit zal in het voordeel van de euro spelen; een eerste reactie hebben we eind 2022 al gezien toen de ECB in actie kwam en het renteverschil niet verder opliep. De FED hint voor februari op een verhoging van 0,25% (in december was dat nog 0,5% en daarvoor zelfs 4 maal 0,75%), terwijl de ECB de markt voorbereidt op nog 2 renteverhogingen van 0,5%.
2. Buitenland beleid Verenigde Staten
De Amerikaanse Inflation Reduction Act bevoordeelt hele sectoren (zoals elektrische voertuigen) en lokale duurzame energieprojecten. Wat de impact van die subsidies op de euro wordt in 2023 is nog onbekend, maar de incentives van de Amerikaanse wet zullen zeker de verhouding van dollar tot euro beïnvloeden ten voordele van de dollar. Deze maatregel trekt buitenlandse investeringen aan wat de vraag naar dollars zal doen toenemen.
3. Recessie
Stel dat de recessie in de Verenigde Staten heel wat milder uitdraait dan in Euopa, dan zal ook dat opnieuw (negatieve) gevolgen hebben voor de euro. Er is een Europees herstelfonds ten bedrage van 850 miljard euro opgericht, maar zal dat opwegen tegen de verminderde koopkracht van Europese consumenten? In de Verenigde Staten is de prijs van energie veel minder een factor van betekenis voor consumenten en industrie.
4. Oorlog in Oekraïne
De geopolitieke onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne heeft Europa (en de euro) zwaar getroffen. Er is in de geesten van de mensen al enige gewenning aan de oorlog nu, maar wat als het conflict toch nog verder escaleert? Raketten die in een NAVO-land terecht komen, gebruik van een dirty bomb op Oekraïns grondgebied… niet alle scenario’s voor een escalatie zijn vergezocht. Wanneer het conflict een nieuw hoogtepunt bereikt, zal de euro daaronder lijden.
5. Energiecrisis
Zoals gezegd, kampt Europa met torenhoge energieprijzen die een rem zetten op de economie (en dus de euro). De energievoorziening voor deze winter lijkt gevrijwaard, maar hoe staat het met de winter van 2023/2024? Het ziet er niet naar uit dat Europe snel op beide oren kan slapen. Zolang de energiecrisis duurt, zal de euro daar de prijs voor betalen.
Het valt onmogelijk te voorspellen welke factoren in 2023 uiteindelijk een doorslaggevende invloed op de euro zullen hebben, maar zeker is dat ook in het nieuwe jaar ondernemers er alle belang bij zullen hebben de risico’s van verder waardeverlies van de Europese munt te verdisconteren in hun budgetten en forecasts.
De auteur Ivo Mertens is Chief Revenue Officer bij iBanFirst.