Waarom een sterke dollar niet snel de duimen zal leggen voor de euro

De dollar had dit jaar de wind in de zeilen tegenover de euro. De jongste weken is er wel sprake van een kentering. Zo noteert de Europese munteenheid opnieuw boven pariteit met de greenback. Maar volgens econoom Eric Dor, directeur economische studies aan de IESEG School of Management, zal het nog even duren voor de euro de dollar ver achter zich zal laten.

Waarom is dit belangrijk?

Een zwakke euro ten opzichte van de dollar helpt onze export. Maar het heeft ook tal van nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de impact van een sterke greenback op de inflatie buiten de Verenigde Staten. De prijs van veel belangrijke grondstoffen, waaronder olie en goud, worden in dollar uitgedrukt. Europa en tal van ontwikkelingslanden moet daardoor meer geld op tafel leggen als ze die producten willen kopen.

In het nieuws: de euro heeft een herstelbeweging ingezet.

  • De dollar daalde deze maand al met 4 procent ten opzichte van een mandje van zes andere valuta's, waaronder de euro. De lager dan verwachte inflatie duwde de greenback naar beneden.
  • Het zal weliswaar nog even duren vooraleer de euro de dollar opnieuw ver achter zich zal laten. We mogen niet vergeten dat de euro de afgelopen 24 maanden is gezakt van 1,24 tot 0,96 dollar in september. Dat is een daling met meer dan 10 procent.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer