“EU zal nooit ofte nimmer akkoord gaan met twee statenakkoord over Cyprus”

De Europese Unie zal nooit akkoord gaan met een tweestatenakkoord over het etnisch verdeelde Cyprus. Dat verklaarde Ursula von der Leyen, het hoofd van de uitvoerende macht van de EU, vandaag.

Waarom is dit belangrijk?

De regering in het zuiden van Cyprus wordt erkend door de EU, die in het noorden alleen door Turkije. Een akkoord over een tweestatenoplossing zou een tegemoetkoming zijn aan het Turkije van Erdoğan.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die op bezoek was op Cyprus, zei dat de Europese Unie met één stem spreekt over het conflict, dat al tientallen jaren voortsleept en een belangrijk obstakel vormt in de ambities van Turkije om toe te treden tot het statenverband.

“Ik wil herhalen dat wij nooit en te nimmer een tweestatenoplossing zullen accepteren. We (…) zijn zeer eensgezind”, aldus von der Leyen tijdens een persconferentie.

Turkse invasie

Cyprus werd in 1974 opgedeeld na een Turkse invasie, die werd uitgelokt door een kortstondige staatsgreep onder Grieks bewind. Het zuiden wordt bestuurd door een internationaal erkende regering die het hele eiland vertegenwoordigt in de Europese Unie, terwijl het noorden een afgescheiden Turks-Cypriotische staat is die alleen door Ankara wordt erkend.

Inspanningen onder leiding van de Verenigde Naties, die dateren van vóór de gebeurtenissen van 1974, zijn er niet in geslaagd het eiland te verenigen. De huidige impasse is er door meningsverschillen over de vorm die de eenmaking zou kunnen aannemen – een unie van twee onafhankelijke staten, bepleit door een nieuwe Turks-Cypriotische leiding, of als een losse federatie, bepleit door Grieks-Cyprioten die Cyprus internationaal vertegenwoordigen.

Besprekingen in Genève eerder dit jaar over de kwestie eindigden zonder resultaat.

De onenigheid heeft zich ook toegespitst op concurrerende aanspraken op offshore energiereserves, een geschil dat verband houdt met ruzies tussen Turkije en Griekenland, een belangrijke bondgenoot van de Grieks-Cyprioten.

Buren

“Onze buren hebben (een) belang bij goede bilaterale betrekkingen. Als dit het geval is, en wij ook belang hebben bij goede bilaterale betrekkingen, wil ik dat onze buren weten dat als zij zich tot een van onze lidstaten richten, zoals bijvoorbeeld tot Cyprus, op welke toon dan ook, zij zich tot de Europese Unie richten,” aldus von der Leyen.

Meer