De Europese Unie wil zo snel mogelijk een eigen militaire operatie op touw zetten om vrachtschepen te verdedigen tegen de aanvallen van de Houthi’s in de Rode Zee. Binnen de Belgische federale regering is er nog geen eensgezindheid over deelname: de kern komt vrijdag samen.
- Weer staat het heikele punt van Palestina (en onrechtstreeks Jemen) op de agenda van Vivaldi. De vraag die op tafel ligt: moet België zich aansluiten bij een Europese coalitie om vrachtschepen te beschermen in de Rode Zee?
- De Europese Unie wil, doelbewust op Franse vraag niet samen, maar naast de huidige militaire coalitie ‘Operation Prosperity Guardian’ van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, een eigen missie op de been brengen om het vrachtverkeer te vrijwaren van aanvallen van de Houthi-rebellen.
- Dat willen de Europese landen versneld laten gebeuren: men zou de huidige Operatie Agenor kunnen uitbreiden. Die missie heeft als doel om het scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz te beveiligen en is al langer gepland.
- Bij die operatie moeten de deelnemende fregatten hoe dan ook langs de Rode Zee naar de Perzische Golf varen. De Belgische marine neemt daaraan deel met het fregat Louise Marie. Gezien het Europese voorzitterschap, maar ook omdat het fregat er dan toch is, lijkt het logisch dat België zich aansluit bij de landen die ook de Rode Zee zullen beschermen. Onder andere Frankrijk, Duitsland en Nederland gaven al hun fiat voor de nieuwe Europese missie. Nederland doet overigens ook mee met de Amerikanen.
- Maar de Belgische ambassadeur kon dinsdag nog geen standpunt innemen, zo weet De Standaard: daarvoor is er geen eensgezindheid binnen de federale regering. De PS ziet een Belgische deelname niet zitten, en staat daarmee lijnrecht tegenover minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en premier Alexander De Croo, die beiden wél graag meedoen met het Europese initiatief.
- PS-Kamerlid Malik Ben Achour gaf deze week al een duidelijk schot voor de boeg. Niet toevallig trok hij naar de media: “De reden waarom die Houthi’s schepen aanvallen, is Gaza. Zou het niet beter zijn om de reden waarom ze aanvallen weg te nemen, dan hen militair te willen treffen?“, was zijn redenatie op BX1.
- Ook het feit dat Spanje niet deelneemt aan de militaire operatie, was voor Ben Achour een reden om met België niet in het verhaal mee te stappen.
De tijd dringt
De essentie: ‘Gaza’ blijft als thema Vivaldi verdelen.
- Minister Lahbib verklaarde eerder al dat Belgische bedrijven in de problemen raken door de aanvallen op vrachtschepen door de Houthi’s. Onder meer Volvo in Gent ondervindt toeleveringsproblemen, en moest de productie stilleggen deze week als gevolg. Op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld haalde premier De Croo expliciet dat voorbeeld aan, hij zou “de mouwen opknopen”, en het oplossen, voor het bedrijf in zijn eigen provincie.
- Maar er zijn meer effecten van de aanvallen van de Houthi’s: voeding als druiven, avocado’s en scampi’s zouden wel eens duurder kunnen worden door tekorten, schrijft Het Laatste Nieuws.
- De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen op 17 februari voor een Europese top bijeen, maar gezien de haast hoopt Europa om voor die tijd al een alliantie op de been te brengen. Lahbib zou haar collega’s dus snel op de hoogte moeten brengen van een Belgisch antwoord.
- Tegelijk is Ludivine Dedonder (PS) bevoegd voor defensie, dus is het uitkijken naar haar standpunt in de kern op vrijdag. Eerder zei Dedonder dat ze “de mogelijkheid aan het analyseren was om militaire versterking te sturen naar de regio.” Premier De Croo zal de knoop moeten ontwarren.