EU wil meedoen in AI-race, maar strikte regulatie ligt in de weg

De Europese Unie vindt dat artificiële intelligentie (AI) niet enkel aan Amerikaanse bedrijven mag worden overgelaten. Maar tegelijk wil de EU wel de strengste reglementering van alle machtsblokken opleggen. Dat zorgt voor wrijving.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie maakt het zichzelf niet makkelijk door aan de ene kant strenge beperkingen op de ontwikkeling van AI te willen doorvoeren, maar aan de andere kant wel te hopen dat Europese bedrijven floreren. De vraag is dan ook of de twee doelen überhaupt verzoenbaar zijn.

In het nieuws: Uitvoerend vicepresident voor de Europese Commissie Margrethe Vestager vindt dat “de keuze niet tussen Amerikaans en Amerikaans zou mogen zijn”

  • Daarmee nodigt Vestager techbedrijven uit om ook in Europa AI te ontwikkelen. “Europa staat ervoor open om van eender waar zaken te doen. Maar ik denk dat het belangrijk is dat je een keuze hebt”, vertelde ze aan de Politico Tech-podcast.
  • Veel van de AI-startups die doorbreken, zijn Amerikaans. Bovendien worden ze opgekocht of financieel ondersteund door grote Amerikaanse bedrijven, zoals de relatie tussen OpenAI en Microsoft. Zo gaan Amerikaanse techreuzen aan de haal met AI.
  • De EU is bang dat de geschiedenis zich herhaalt. Bij de opkomst van sociale media of het ontwikkelen van cloudservertechnologie namen de Amerikanen het voortouw en werden bedrijven als Meta of Google oppermachtig. Europese initiatieven, zoals Netlog, zijn nooit op grotere schaal doorgegroeid.
  • Een aantal Europese landen steunt actief de ontwikkeling van AI. Frankrijk staat daarin het verst: Mistral AI is het paradepaardje van de Franse president Macron en moet de concurrentie kunnen aangaan met de VS. Alleen: het voelt zich gehinderd door Europese regelgeving.

Eigenbelang of publiek belang?

The Bigger Picture: Frankrijk houdt de boot af voor de implementering van de AI Act.

  • Dat is waar het schoentje wringt: de strenge Europese AI Act hindert bedrijven als Mistral om hun AI-systemen te ontwikkelen, zegt men in Parijs. Frankrijk staat dan ook op de rem om het goedgekeurde kader verder uit te werken en te implementeren.
  • De AI Act schrijft voor dat AI-modellen onder andere alle bestaande regels rond copyright moeten volgen, transparant moeten zijn over de trainingsdata en gebruikersrichtlijnen moeten uitwerken.
    • De voorlopige AI Act werd in december door alle lidstaten goedgekeurd. Toen werd gezegd dat Mistral AI nog niet aan de richtlijnen hoeft te voldoen, omdat het nog in ontwikkeling is.
  • Opvallend genoeg is het de Fransman Thierry Breton die als Europees commissaris voor de Interne Markt streng is voor Mistral. “Het lobbywerk van Mistral is normaal. Maar we laten ons niet gek maken: het verdedigt zijn eigen belangen, niet het publiek belang”, zei hij begin december nog.
  • Deze uitspraak legt het probleem bloot: als de EU de concurrentie aan wil gaan met de VS, zal het toch de ontwikkeling van bedrijven niet in de weg moeten staan. Een inperking van de vrijheid van startups door middel van de gekende Europese drang naar regels helpt de zaak niet vooruit.
  • En zo wordt het privaat belang van Mistral toch ook publiek belang, als Vestagers woorden daadwerkelijk iets betekenen. Wie weet betekent dat ook dat de ontwerptekst van de AI Act toch versoepeld wordt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.