EU wil fake news over coronapandemie aan banden leggen

De Europese Unie gaat sociale mediabedrijven verplichten om maandelijkse rapporten in te dienen over hoe ze desinformatie over het coronavirus aanpakken. Dat staat in nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie.

Waarover gaat het? ‘Tijdens de coronacrisis hebben we een golf van valse en misleidende informatie, bedrog en samenzweringstheorieën gezien’, zei Josep Borell, vicevoorzitter van de Europese Commissie. ‘Sommige daarvan zijn bedoeld om de Europese Unie en haar lidstaten te schaden, door de democratie en de geloofwaardigheid te ondermijnen. Bovendien kan deze informatie dodelijk zijn’, klonk het gewichtig.

Het nieuws? De sociale mediabedrijven die een gedragscode tegen desinformatie ondertekend hebben, zullen binnenkort gevraagd worden om maandelijks een rapport in te dienen. Daarin moeten ze aantonen dat ze geloofwaardige content van de Wereldgezondheidsorganisatie, professionele media en de nationale overheden promoten, het bewustzijn van de gebruikers verhogen én de hoeveelheid desinformatie beperken.

Google, Facebook, Twitter en Microsoft ondertekenden de gedragscode twee jaar terug. Onlangs engageerde ook ByteDance-dochter TikTok zich om de leidraad te ondertekenen. WhatsApp, toch ook vaak een stuwende kracht inzake fake news, deed dat nog niet. Dat is opmerkelijk, gezien moederbedrijf Facebook de gedragscode in 2018 al onderschreef.

De reacties?

  • ‘We zetten ons in om de praktijkcode te honoreren en willen samenwerken om nieuwe en creatieve manieren te vinden om de strijd tegen desinformatie voor te zetten’, reageert Matt Brittin, de Europese topman van Google, aan de Amerikaanse televisiezender CNN.
  • Een woordvoerder van Facebook onderschrijft het doel om ‘verkeerde informatie over Covid-19 te reduceren’ en laat weten dat Facebook extra stappen onderneemt om de verspreiding te vermijden. Het gaat dan om waarschuwingslabels en het inschakelen van factcheckers.

Het belang? Bepaalde sociale netwerksites worden overspoeld met fake news. Opvallend is de opmars van de complottheorie die 5G-technologie linkt met de coronapandemie. De idee is dat de nieuwe technologie het immuunsysteem van mensen aantast, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor het coronavirus. Dat leidde al tot extreme situaties: zo werden er bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zendmasten in brand gestoken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.