Twitter blijft factchecken: labels bij tweets die 5G en Covid-19 aan elkaar linken

De sociaalnetwerksite Twitter zet door met zijn ingrijpende factcheckstrategie. Het volgende ‘slachtoffer’ is de recente complottheorie dat 5G-technologie schadelijk is en de aansteker is van de coronapandemie.

Waarover gaat het? Onlangs is Twitter begonnen met het toevoegen van waarschuwingen bij berichten op het platform. De Amerikaanse president Donald Trump kon daarvan meespreken: eind mei trof hij voor het eerst een label onder een van zijn eigen tweets aan. ‘Lees de feiten over verkiezingen per post’, stond er te lezen onder een tirade waarin hij beweerde dat die manier van stemmen ‘substantieel frauduleus’ zou zijn.

Het nieuws? Nu krijgen tweets die een (onterecht) verband leggen tussen 5G-technologie en de verspreiding van het coronavirus een waarschuwing. ‘Lees de feiten over Covid-19’, klinkt het, met daarbij een link naar een reeks tweets van officiële instanties die de complottheorie vakkundig de kop indrukken.

Twitter had al beloofd om desinformatie over het coronavirus te factchecken. ‘Vorige maanden hebben we aangekondigd dat we nieuwe labels introduceren om extra context en informatie te geven bij tweets die misleidende informatie bevatten over Covid-19’, klinkt het. Het is niet de bedoeling om tweets te verwijderen, behalve als die ‘een oproep tot actie met mogelijke schade’ inhouden.

5G en Covid-19? Tegenstanders van 5G gebruiken Covid-19 al een tijdje om hun zaak te maken. Ze beweren dat de nieuwe technologie het immuunsysteem van mensen aantast, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor het coronavirus. Hoewel er geen bewijs bestaat dat radiogolven schadelijk zijn voor mensen, vond de samenzweringstheorie ingang en werden er bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zendmasten in brand gestoken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20