In het licht van de oorlog in Oekraïne overweegt de Europese Unie nieuwe strafmaatregelen die ervoor zorgen dat digitale valuta’s niet worden gebruikt om sancties tegen Rusland te ontwijken. Dat melden het persagentschap Reuters en de Britse zakenkrant de Financial Times.
EU wil de strijd aanbinden tegen cryptomunten die westerse sancties tegen Rusland omzeilen
Waarom is dit belangrijk?
Wetgevers in het westen, voornamelijk in het VK en de VS, hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat cryptotransacties als achterpoortje worden gebruikt voor het verplaatsen van kapitaal van en naar Rusland. Dit zou de inspanningen ondermijnen om het land af te scheiden van het globale financiële systeem (zoals het uit het SWIFT-systeem kegelen van zeven Russische banken).De Europese ministers van Financiën en andere hooggeplaatste functionarissen hebben woensdag gesproken over het risico dat cryptomunten kunnen worden gebruikt om sancties te omzeilen. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn aankopen van digitale valuta’s met roebels flink gestegen.
Eén persoon die in de videoconferentie aandrong op maatregelen was Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij staat er sowieso om bekend geen al te groot voorstander van crypto te zijn; en dat is mild uitgedrukt. Lagarde pleitte, volgens bronnen van de Financial Times, voor wetgeving zodat bedrijven die zich bezighouden met de uitgifte van cryptomunten, of diensten verlenen die daarmee verband houden, geen zaken mogen doen met klanten in Rusland.
“We nemen maatregelen, met name ten aanzien van cryptovaluta of crypto-activa die niet mogen worden gebruikt om de financiële sancties te omzeilen waartoe de 27 EU-landen hebben besloten”, liet dan weer Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, optekenen door Reuters. Ook de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, beaamde dat dergelijke maatregelen in de pijplijn zitten.
Naar verwachting zal de Europese Commissie nu dus voorstellen overwegen om de kwestie aan te pakken.
“Blockchain te transparant”
Veel grote cryptobeurzen, waaronder die gevestigd in offshore-jurisdicties, hebben beloofd bestaande westerse sancties te zullen naleven, maar verzetten zich tegen oproepen voor een algeheel verbod op de handel met Rusland. De redenering is dat brede beperkingen de gewone Russen zouden kwetsen, en dat ze in strijd zouden zijn met de oprichtende libertaire ideologie van cryptomunten, oppert FT.
“Als mensen sancties willen vermijden, zijn er altijd meerdere methoden”, vertelde Changpeng Zhao, CEO van de beurs Binance, woensdag aan BBC. “Je kunt het doen met contant geld, met diamanten, met goud. Ik denk niet dat crypto iets bijzonders is.” Binance heeft niettemin rekeningen van Russische klanten tegen wie sancties zijn ingesteld, geblokkeerd.
In een recent artikel op de site Al Jazeera benadrukken sommige experts dat het niet zo’n vaart zal lopen met crypto in het conflict. Volgens hen is de Russische situatie totaal anders door de omvang van de sancties en de beperkte crypto-adoptatie van het land.
“Rusland kan crypto niet gebruiken om de honderden miljarden dollars te vervangen die mogelijk worden geblokkeerd of bevroren. De blockchain is daarvoor te transparant”, zegt Ari Redbord, hoofd juridische en overheidszaken bij TRM Labs, een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoeken van cryptomisdrijven.
(lp)