De Europese Commissie stelt voor om het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent te beperken. Het uitvoerende orgaan van de EU voorziet een forse vermindering van de Russische gasleveringen aan Europa.
Het statenverband lanceert dit ballonnetje op het moment dat de Russische dictator Vladimir Poetin te kennen heeft gegeven dat er weer gas door de cruciale Nord Stream 1-pijpleiding naar Europa zal gaan vloeien, maar aan een gereduceerd tempo. Nord Stream is nog tot donderdag gesloten voor onderhoud. Intussen blijft Europa gespannen afwachten of Rusland de gasstromen door de pijpleiding volgens plan gaat hervatten.
EU-alarm
Mocht de situatie met betrekking tot de gasvoorziening verslechteren, dan stelt de Commissie voor een “EU-alarm” af te kondigen, waardoor de voorgestelde gasbesparende maatregelen bindend zouden worden.
Van de hoofdsteden zal worden verwacht dat zij om de twee maanden verslag uitbrengen over hun vorderingen op weg naar de doelstelling. Zo vraagt de Commissie dat zij tegen september “nationale noodplannen” opstellen om te laten zien hoe ze gas zullen besparen.
Om de lidstaten te begeleiden, publiceerde de Commissie een plan met maatregelen, principes en criteria om gas te besparen, bericht Belga. In het plan staat dat de lidstaten het gas best vervangen door hernieuwbare energiebronnen of – indien nodig – steenkool, aardolie of kernenergie. Ook dienen de lidstaten beperkingen door te voeren aan de verwarming en koeling in openbare gebouwen.
De Commissie zei ernaar te streven “de bevoorrading van huishoudens en essentiële gebruikers zoals ziekenhuizen” en van industrieën die van kritisch belang zijn voor grensoverschrijdende bevoorradingsketens, veilig te stellen.
“Geen voorwendsel om geen gas te leveren”
Gisteren was er dus ook nieuws uit het Russische kamp. “Gazprom (het Russische staatsgasconcern, red.) komt zijn verplichtingen na, heeft ze altijd nageleefd en wil ze blijven nakomen”, zei Poetin in het Iraanse Teheran, volgens het Russische persbureau Interfax.
Hij voegde er echter aan toe dat een volledige hervatting van de gasleveringen afhing van de vraag of één bepaalde turbine van de pijplijn, die eerder in Canada vastzat, naar Rusland terugkeert. Als dat onderdeel niet zou aankomen, zou de capaciteit van Nord Stream 1 drastisch gereduceerd worden. “Dan zal er nog maar 30 miljoen kubieke meter per dag zijn”, klonk het. Ter vergelijking: de pijpleiding kan maar liefst 167 miljoen kubieke meter per dag vervoeren.
De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reageerde vandaag dat “de turbine al op doorreis terug is, dus er is geen voorwendsel om geen gas te leveren”, schrijft de zakenkrant Financial Times.
(evb)