EU verscherpt greep op Rusland met nieuw sanctiepakket


Key takeaways

  • De EU onderzoekt nieuwe maatregelen om minder afhankelijk te zijn van Russisch LNG.
  • Sancties kunnen gericht zijn op de invoer van Russisch aluminium, financiële transacties met Russische banken en olietankers beperken en militaire sancties uitbreiden.
  • Interne verdeeldheid binnen de EU bedreigt de voortgang van sancties vanwege zorgen over de energiezekerheid.

De Europese Unie (EU) overweegt een agressievere houding tegen de Russische economie na de invasie van Oekraïne. Hoewel eerdere sancties gericht waren tegen de militaire en financiële sectoren van Rusland, hebben mazen in de wet Moskou in staat gesteld deze grotendeels te omzeilen, met name bij de export van koolwaterstoffen en metalen. Ondanks de dalende volumes van gaspijpleidingen naar Europa, heeft Rusland een aanzienlijke LNG-export naar de EU in stand gehouden, die in 2024 een recordniveau bereikte. Het mondiale landschap is echter aan het verschuiven, met toegenomen sancties van de VS en het VK tegen de Russische maritieme olie-export en een mogelijke toename van de afhankelijkheid van de EU van alternatieve LNG-bronnen.

EU voert sancties op

De EU onderzoekt verschillende nieuwe maatregelen, waaronder een gefaseerde vermindering van de afhankelijkheid van Russisch LNG. Er wordt ook gesproken over sancties op de invoer van Russisch aluminium, strengere financiële beperkingen voor Russische banken en olietankers en uitgebreidere militaire sancties. Deze acties maken deel uit van een voorgesteld 16e sanctiepakket gericht op het onder druk zetten van het regime van Poetin, dat al te kampen heeft met economische instabiliteit, waaronder hoge inflatiecijfers en slinkende buitenlandse valutareserves.

Interne verdeeldheid bedreigt voortgang sancties

Ondanks de grote vraag van de Aziatische markten naar Russische energiebronnen, kan druk vanuit China en India Moskou beperken in zijn mogelijkheden om hoge prijzen te bedingen. Een volledige uitfasering van Russisch LNG door de EU zou een aanzienlijke impact hebben op deze projecten en zou de economische problemen van Rusland verder kunnen verergeren. Interne verdeeldheid binnen de EU, met name over het tempo en de omvang van sancties, vormt echter een grote uitdaging. Sommige lidstaten, zoals Hongarije, Slovenië en Slowakije, kunnen zich verzetten tegen snelle actie vanwege zorgen over de energiezekerheid en mogelijke economische gevolgen.

Complicaties van methaanverordeningen

Bovendien kan de nieuwe methaanregelgeving van de EU, die in augustus 2024 van kracht wordt, de zaken compliceren door gedetailleerde methaangegevens te eisen voor alle koolwaterstofimporten en forse boetes op te leggen aan leveranciers die zich niet aan de regels houden. Deze strenge aanpak zou wereldwijde LNG-leveranciers, waaronder Qatar, ervan kunnen weerhouden om aan de EU te leveren, waardoor er nog meer onzekerheid op de energiemarkt ontstaat. Ondanks de inzet van de EU om de oorlogseconomie van Rusland onder druk te zetten, blijven er mazen in de wet bestaan. In de EU gevestigde scheepswerven blijven Russische ijsklasse tankers repareren die worden gebruikt voor de export van Arctisch LNG, wat de complexe uitdagingen benadrukt waarmee het blok wordt geconfronteerd bij het effectief implementeren van sancties en het bereiken van haar doelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.