“EU-verbod op Russische olie slechtst mogelijke scenario voor beide partijen”

De voormalige chef van Lukoil, de op een na grootste ruwe olieproducent van Rusland, ziet een mogelijke ban van Russische olie door de Europese Unie (EU) niet zitten. Volgens Vagit Alekperov, zoals de afgetreden CEO van het bedrijf heet, zou zo’n verbod “een schok voor iedereen” zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie heeft twee weken geleden een nieuw sanctiepakket tegen Rusland aangekondigd. Deel daarvan is een gefaseerd invoerverbod op Russische olieproducten: de Commissie stelt voor dat EU-lidstaten over een halfjaar geen ruwe olie uit Rusland meer importeren, en tegen het jaareinde ook geen geraffineerde olieproducten meer.

“Het is onmogelijk om zo’n belangrijke energie-exporteur als Rusland te vervangen, zelfs op middellange termijn”, liet Alekperov optekenen door de Financial Times. De verschillende landen van de Europese Unie haalden vorig jaar samen 27 procent van hun olie uit Rusland, blijkt uit officiële cijfers. Dat is veel meer dan uit enig ander afzonderlijk land.

Volgens Alekperov zou het bouwen van nieuwe infrastructuur om de Russische olie die naar Europa stroomt om te leiden, “jaren” duren.

Ook voor Rusland zouden de gevolgen ernstig zijn, aldus Alekperov. Zo zou het land de productie moeten verminderen en verschillende bronnen offline moeten halen. “Het is onmogelijk om van de ene dag op de andere alle Europese volumes naar andere markten om te leiden”, stipte hij aan.

Embargo

De Russische olie-export naar de Europese Unie zou, indien het embargoplan van het statenverband werkelijkheid wordt, met ongeveer 3 miljoen vaten per dag dalen. Dat zou een “seismische verschuiving” voor de wereldmarkten betekenen, meent het adviesbureau Rystad Energy.

“De repercussies van het embargo zouden veelomvattend en verstrekkend zijn, waardoor de olieprijzen op korte tot middellange termijn hoger zouden worden”, wordt Rystad Energy geciteerd door Business Insider. “Naarmate over de sancties wordt onderhandeld, zullen de ruwe olieprijzen hoog blijven.”

De olieprijs is met 15 procent gestegen sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari, en staat een dikke 73 procent in het groen in vergelijking met deze tijd vorig jaar. Brent-ruwe olie wordt op het moment van schrijven verhandeld tegen ongeveer 113 dollar per vat, en WTI tegen 111 dollar.

EU-lidstaat Hongarije is het meest gekant tegen het voorstel van de EU. De Centraal-Europese natie is in sterkere mate afhankelijk van Russische olie en grenst niet aan zee, waardoor ze minder alternatieven heeft voor ruwe olie die via pijpleidingen binnenkomt dan andere landen.

Uiteenvallen Sovjet-Unie

Het beursgenoteerde Lukoil is, na het door de staat gesteunde Rosneft, de grootste olieproducent van Rusland. De energie-onderneming werd in 1991 opgericht door Alekperov, de toenmalige onderminister voor olieproductie, in de periode waarin de Sovjet-Unie uiteenviel. Het is een van de grootste bedrijven van Rusland, en was overigens tot 2017 in Oekraïne actief.

Nadat er westerse strafmaatregelen tegen hem waren ingesteld, trad Alekperov in april af. Hij heeft 30 jaar aan het roer gestaan van het energiebedrijf. Lukoil heeft intussen Vadim Vorobyov, die de afgelopen 25 jaar al bij de onderneming heeft gewerkt, tot waarnemend CEO benoemd. Verwacht wordt dat de raad van bestuur op 30 mei een definitief besluit zal nemen over de nieuwe chef.

(mah)

Meer