EU tracht Russische en Chinese expansie in Latijns-Amerika te stoppen

Brussel bereidt een diplomatiek offensief voor om de opmars van China en Rusland in Latijns-Amerika te stoppen. Dat blijkt uit interne documenten ingezien door El País.

De Europese Unie maakt zich zorgen over de opmars van Rusland en China in Latijns-Amerika, een regio die van oudsher in politiek en economisch opzicht met het Westen verbonden is. Echter zijn de banden tussen de het blok en het continent jarenlang verwaarloosd, zeggen interne documenten van de EU, die ingezien zijn door de Spaanse krant El País

Zo is er sinds 2015 geen politieke of economische top meer geweest tussen de twee regio’s, omdat Europa de andere kant opkeek en zich bezighield met problemen dichter bij het eigen continent. Zo woedt er sinds 2014 in Libië een burgeroorlog, was er het conflict in Syrië en is er nu de oorlog in Oekraïne. De eerdere belofte van EU-diplomaat Josep Borrell om de aanwezigheid van Europa in Latijns-Amerika te herstellen, is daarnaast gedwarsboomd door de COVID-19-pandemie.

Chinese Nieuwe Zijderoute

China daarentegen heeft zijn investeringen in de regio tussen 2000 en 2020 26 keer verhoogd. In het document, dat is opgesteld door de Europese Dienst voor extern optreden, wordt er ook op gewezen dat China “de eerste of tweede belangrijkste handelspartner is van Latijns-Amerikaanse landen, boven de EU en de VS. Ook hebben 21 van de 33 landen in Latijns-Amerika zich aangesloten bij Pekings Nieuwe Zijderoute, een plan om de wereldwijde Chinese handel uit te breiden.

In de tekst wordt ervoor gewaarschuwd dat Europa op een achterstand is komen te staan, terwijl de economische belangen van China en de politieke invloed van Rusland meer voet aan de grond hebben gekregen. 

De politieke invloed van Moskou is te zien dankzij de oorlog in Oekraïne. Veel Latijns-Amerikaanse landen zijn het niet eens met de Europese reactie op het conflict en spreken zich openlijk uit tegen de ingestelde westerse sancties.

“Geloofwaardigheid van de EU staat op het spel”

“De geloofwaardigheid van de EU en haar macht op het internationale toneel staan op het spel”, staat er daarnaast te lezen in het document. Brussel zal daarom proberen de groeiende vervreemding met Latijns-Amerika een halt toe te roepen door een “kwalitatieve dialoog” te voeren, aldus de tekst. Daarom moet in de tweede helft van 2023 een top tussen Europa en Latijns-Amerika worden gehouden.

“Het komt erop aan een agenda op te stellen met maatregelen die de economische gevolgen van het conflict in Oekraïne beperken”, zegt Europees Parlementslid Javi López. “Op deze manier kunnen we voorkomen dat Latijns-Amerikaanse landen zich genoodzaakt voelen de kant van Rusland of China te kiezen”.

Volgens het vertrouwelijke rapport beschikt de Europese Commissie over een budget van 3,4 miljard euro voor samenwerking met de regio voor de periode 2021-2027. Brussel werkt ook aan een investeringspakket van maximaal 8 miljard euro, dat tijdens de volgende top moet worden aangekondigd.

In het communautaire document wordt er ook op gewezen dat Bolivia, Argentinië en Chili 60% van de lithiumreserves in de wereld hebben, terwijl Venezuela, Argentinië en Brazilië over aanzienlijke olie- en gasreserves beschikken op een moment dat de EU op het punt staat de toevoer uit Rusland te verliezen.

Anti-establishment kandidaten

De regio is volgens het EU-rapport ook aan een nieuwe politieke cyclus begonnen, met het aan de macht komen van wat Brussel “anti-establishment kandidaten” noemt. Zo werden recentelijk verkozen Pedro Castillo in Peru, Gabriel Boric in Chili en Gustavo Petro in Colombia. Een volledige ommekeer naar links zou in oktober kunnen worden voltooid als de Braziliaanse oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva terugkeert aan de macht.

(as)

Meer