EU sluit belangrijke handelsovereenkomst met Chili die de Europese toegang tot belangrijke mineralen zal verbeteren

De Europese Unie en Chili hebben vrijdag een handelsakkoord gesloten dat de handel tussen de twee zal liberaliseren en EU-bedrijven meer toegang zal geven tot grondstoffen zoals lithium en koper, die essentieel zijn voor de groene overgang van de EU.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn grote koper- en lithiumvoorraden beheerst Chili enkele van de belangrijkste grondstoffen voor de overgang naar een groene economie. Ondertussen is de EU wanhopig op zoek naar nieuwe bronnen van dergelijke "kritieke grondstoffen" die zij vaak uit China importeert.

De essentie: Door de banden met Santiago verder aan te halen, wil de EU haar economie weerbaarder maken tegen geopolitieke grilligheden zoals de oorlog in Oekraïne, aldus de Europese Commissie. 

  • Chili is rijk aan belangrijke grondstoffen die nodig zijn voor de overgang naar een groene en duurzame economie. 
  • Dankzij het akkoord verdwijnen straks vrijwel alle heffingen op de handel tussen de EU en Chili. Ook wordt voorkomen dat Santiago exclusieve handelsrechten verleent aan een specifiek bedrijf. Zo kan Brussel gemakkelijk aan Chileense waterstof, lithium en koper komen.
  • “Nauwere banden met Chili zal de EU in staat stellen haar economische veerkracht te diversifiëren en te versterken, terwijl de mogelijkheden voor de uitvoer en investeringen van de EU toenemen”, aldus de Commissie in een verklaring. “Dit zal zeker een overeenkomst zijn die ons helpt onze hulpbronnen te diversifiëren en niet langer afhankelijk te zijn van China”.
  • De overeenkomst zal naar verwachting in 2024 in werking treden, na goedkeuring door het Europees Parlement en de EU-regeringen.

De achtergrond: Chili bezit belangrijke lithiumreserves, waarvan een groot deel zich bevindt onder de zoutvlakten van de Atacamawoestijn in het noorden van het land.

  • Het witte goud wordt onder andere gebruikt in oplaadbare batterijen, die cruciaal zijn voor de elektrische voertuigen die het Europese wegennet verder moeten gaan vullen. Koper is dan weer van vitaal belang voor zonne-, hydro- en windenergiesystemen.
  • De EU is de op twee na grootste handelspartner van Chili en vertegenwoordigde 12 procent van de totale handel van Chili in 2020.
  • In 2020 importeerde de EU vanuit Chili plantaardige producten (25 procent), minerale producten (21 procent) en onedele metalen (19 procent). De totale import bedroeg 5.9 miljard euro.
  • De EU-uitvoer naar Chili bestond in 2020 uit machines (35 procent), chemische producten (18 procent) en vervoersuitrusting (12 procent). De totale export bedroeg 7.5 miljard euro.
Meer