EU overweegt herziening regels energiebelasting

EU overweegt herziening regels energiebelasting om snellere verlagingen toe te staan bij prijssprongen

De Europese Unie (EU) is mogelijk van plan om haar regels voor energiebelastingen ingrijpend te wijzigen, zodat regeringen de belastingen sneller kunnen verlagen als reactie op onverwachte prijsstijgingen. Het voorstel komt naar aanleiding van de bezorgdheid van de EU over de hoge energiekosten en de gevolgen daarvan voor huishoudens en bedrijven.

Volgens een ontwerpdocument dat Reuters heeft ingezien, heeft de EU voorgesteld om de energiebelastingregels te herzien om ze klimaatvriendelijker te maken. Dit omvat de invoering van belastingen op vervuilende vliegtuigbrandstoffen, die momenteel ontsnappen aan EU-brede heffingen. Het voorstel werd voor het eerst gedaan in 2021, maar de EU-landen hadden moeite om het eens te worden over de voorwaarden.

Het laatste ontwerpcompromis, onder leiding van het roulerend voorzitterschap van Hongarije, probeert de impasse te doorbreken door regeringen toe te staan de energiebelastingen te verlagen tot onder het EU-minimum als de prijzen in drie maanden tijd met meer dan 40 procent stijgen. Dit zou zorgen voor een snellere en meer gerichte reactie op energiecrises zoals die in Europa in 2022. Toen stegen de gasprijzen tot recordhoogte na het besluit van Rusland om de leveringen stop te zetten.

Impact op huishoudens en de economie

Aanzienlijke prijsstijgingen kunnen een grote impact hebben op huishoudens en de economie, waardoor snelle actie van regeringen vereist is, aldus het voorstel. Het vorige voorstel zou daarentegen alleen belastingverlagingen toestaan als de energieprijzen in zes maanden tijd met 70 procent zouden stijgen.

Hoewel het compromis de bezorgdheid over de hoge energiekosten wil wegnemen, raakt het niet aan de gevoelige kwestie van de belastingen op scheeps- en vliegtuigbrandstof, die een “hoger politiek niveau” vereisen om te worden aangepakt. Dit zal waarschijnlijk een knelpunt worden in de onderhandelingen, gezien de sterke oppositie van sommige EU-landen tegen de invoering van deze belastingen.

Het wijzigen van het EU-belastingbeleid: notoir moeilijk en vereist unanieme goedkeuring van alle lidstaten

Het proces om het belastingbeleid van de EU te wijzigen is notoir moeilijk en vereist unanieme goedkeuring van alle 27 lidstaten. Dit betekent dat elke regering een overeenkomst kan blokkeren. Dit maakt het voor de EU een uitdaging om een consensus te bereiken over zelfs de meest dringende kwesties.

Diplomaten van de EU-landen zullen het compromisvoorstel vrijdag bespreken, waarmee een nieuwe kritieke stap in de onderhandelingen wordt gezet. Terwijl het debat voortduurt, valt nog te bezien of de EU het uiteindelijk eens zal worden over een herzien energiebelastingbeleid dat een balans vindt tussen klimaatdoelstellingen en economische belangen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.