“EU moet energie-intensieve methode van cryptomining verbieden”

De Zweed Erik Thedéen, vicevoorzitter van de financiële waakhond ESMA, heeft de EU opgeroepen tot een verbod op proof of work cryptomining. Het is niet de eerste keer dat een Zweed propageert het minen te verbieden. Bitcoinmijnen is in het Scandinavische land een “nationale kwestie” geworden, omdat een stijgende hoeveelheid van z’n groene energie wordt besteed aan de activiteit.

Waarom is dit belangrijk?

Mijnbouw is uitgegroeid tot een erg lucratieve en competitieve tak van de crypto-industrie. De hoeveelheid rekenkracht die bij het proces wordt gebruikt, breekt tegenwoordig alle records. Na een Chinees verbod heeft de activiteit zich over de hele wereld verspreid en zijn er nu verschillende beursgenoteerde bedrijven (Bitfarms, Hut 8) die zich op de praktijk richten.

Thedéen laat door de Financial Times optekenen dat Europese regelgevers best overwegen om de meest toegepaste mijnbouwmethode, die bekend staat als “proof of work” (PoW), te verbieden. In plaats daarvan zou de industrie in de richting van het minder energie-intensieve “proof of stake”-model (PoS) moeten geduwd worden.

Proof of work vs. proof of stake

Bitcoin en Ether, de twee grootste cryptomunten volgens marktkapitalisatie, steunen beide op het PoW-model. Hierbij moeten alle deelnemers aan de blockchain digitale transacties verifiëren. Dat doen de miners door een lastige, wiskundige puzzel op te lossen: net daarvoor is zoveel computerrekenkracht (en dus zoveel energie) vereist. Voor het registreren van de transacties worden de delvers beloond met nieuw geslagen munten.

“Dat vergt aanzienlijk meer energie dan het PoS-model, waarbij het aantal partijen dat transacties ondertekent veel kleiner is”, betoogt de Times.

“Het bewijs van inzet heeft een aanzienlijk lager energieprofiel”, zegt Thedéen, die ook directeur-generaal van de Zweedse financiële waakhond is, en voorzitter van de duurzame financiering-taskforce bij het internationale orgaan Iosco. “We moeten een discussie voeren over het verschuiven van de industrie naar een efficiëntere technologie.” Thedéen voegt hieraan toe dat hij niet pleit voor een grootschalig verbod op crypto.

Ethereum, het op één na grootste digitale actief, schakelt echter in juni over naar het PoS-model.

“Sociale voordeel twijfelachtig”

Het is niet de eerste keer dat dergelijke crypto-kritische geluiden uit Zweden komen. Het land is een erg aantrekkelijke bestemming voor cryptominers, vanwege zijn groene economie. De Scandinaven zien dus al een tijdje het energieverbruik van miners met lede ogen aan.

In november vorig jaar opperden Zweedse autoriteiten daarom voor het eerst om de praktijk te verbieden. Daarbij kaartten ze de stijgende hoeveelheid hernieuwbare energie aan die aan het mijnen van cryptomunten wordt besteed. Terwijl ze verklaarden dat “het sociale voordeel van crypto-activa twijfelachtig is”.

“Bitcoin is nu een nationale kwestie voor Zweden vanwege de hoeveelheid hernieuwbare energie die aan mijnbouw wordt besteed”, zegt Thedéen. “Het zou ironisch zijn als de windenergie die aan de lange kustlijn van Zweden wordt opgewekt, zou worden besteed aan Bitcoin-mijnbouw”, klinkt het nog.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.