EU kondigt financieel hulppakket van 3,5 miljard euro aan voor Oekraïense begroting

EU kondigt financieel hulppakket van 3,5 miljard euro aan voor Oekraïense begroting
Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • De EU heeft een financieel hulppakket van 3,5 miljard euro bekendgemaakt om de begroting van Oekraïne te ondersteunen.
  • Ursula von der Leyen benadrukt de noodzaak van een versnelde levering van wapens en munitie aan Oekraïne.
  • Een initiatief is erop gericht Oekraïne en Moldavië tegen het einde van het jaar te integreren in de elektriciteitsmarkt van de EU.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kwam maandag aan in Kiev, drie jaar na het begin van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Dit bezoek, haar negende sinds de volledige invasie, vindt plaats te midden van een complex geopolitiek landschap dat wordt gekenmerkt door pogingen van de VS om bilaterale vredesbesprekingen met Rusland te beginnen en toenemende spanningen binnen de trans-Atlantische alliantie.

Financieel hulppakket onthuld

Von der Leyen’s reis valt samen met de onthulling van een financieel hulppakket van 3,5 miljard euro, bedoeld om de Oekraïense begroting te ondersteunen en de aankoop van militaire uitrusting door binnenlandse bedrijven te vergemakkelijken. Dit is een voorschot op een groter steunfonds van 50 miljard euro, bekend als “de Oekraïne Faciliteit”, dat begin 2024 door de Europese Unie wordt opgericht. Hoewel Brussel met succes heeft voldaan aan de financiële behoeften van Oekraïne voor het hele jaar, blijft de toekomstige levering van wapens na de zomer onzeker.

Von der Leyen benadrukte de dringende noodzaak om de levering van wapens en munitie te versnellen en verklaarde dat dit een centraal aandachtspunt van hun werk zou zijn in de komende weken.

Integratie van Oekraïne in de Europese markten

Ze is ook van plan om een initiatief aan te kondigen om Oekraïne en Moldavië tegen het einde van het jaar in de elektriciteitsmarkt van het blok te integreren. Tijdens dit bezoek wordt von der Leyen vergezeld door haar college van Europese commissarissen voor ontmoetingen met Oekraïense tegenhangers, in een poging om de banden tussen beide naties te verdiepen. Verschillende andere westerse leiders, waaronder de voorzitter van de Europese Raad António Costa, de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Canadese premier Justin Trudeau, zullen ook aanwezig zijn in Kiev om de verjaardag te herdenken.

Dit bezoek vindt echter plaats tegen de achtergrond van een toenemend onbehagen in de Europese hoofdsteden over de pogingen van Donald Trump om een vredesproces tussen Oekraïne en Rusland op gang te brengen. Zijn onorthodoxe aanpak, waaronder kritische opmerkingen aan het adres van Zelenskyy en beschuldigingen waarin Oekraïne de schuld krijgt van het conflict, heeft in Europa tot wijdverspreide veroordeling geleid.

Brussel neemt stappen om positie te verstevigen

Velen vrezen dat een overhaaste overeenkomst het continent kwetsbaar maakt voor verder Russisch expansionisme. Ondanks het verzet toont Trump geen tekenen om zijn standpunt te matigen.

Als reactie op deze ontwikkelingen probeert Brussel actief zijn positie binnen deze snel evoluerende situatie te verstevigen. Vorige week waren er intense diplomatieke activiteiten, waarbij Europese leiders gesprekken voerden en vergaderingen hielden om de eenheid te versterken en gedeelde zorgen aan te pakken. Een top van alle 27 EU-leiders onder leiding van Costa is gepland voor 6 maart, waar von der Leyen een uitgebreid plan wil presenteren om de wapenproductie en defensiecapaciteit van het blok te versterken.

Dit initiatief zou mogelijk ten goede kunnen komen aan Oekraïne, omdat het toegang geeft tot extra wapens.

Onzekere toekomst voor Europese eenheid

De doeltreffendheid van dit plan om Europa’s plaats aan de onderhandelingstafel veilig te stellen blijft onzeker. Hoewel het continent de stabiliteit van Oekraïne beschouwt als onlosmakelijk verbonden met zijn eigen veiligheid op lange termijn, is het tot nu toe grotendeels buitenspel gezet bij de vredesbesprekingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft geprobeerd democratische bondgenoten gerust te stellen door hen op de hoogte te houden van zijn contacten met Rusland en te benadrukken dat deze toenadering geen drastische verschuiving in het Amerikaanse buitenlandse beleid betekent.

Hij heeft echter aangegeven dat de Europeanen pas aan de onderhandelingstafel zullen worden uitgenodigd als de besprekingen over sanctieverlichting voor het Kremlin beginnen.

Von der Leyen benadrukte tijdens haar reis naar Kiev de noodzaak van strengere sancties tegen Rusland, tenzij Rusland laat zien dat het zich echt wil inzetten voor een duurzaam vredesakkoord. Ze benadrukte dat een vrij en soeverein Oekraïne het beste is voor de wereldgemeenschap.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00