EU en AI: “We zullen al reglementeren wat we nog niet begrijpen”

EU en AI: “We zullen al reglementeren wat we nog niet begrijpen”
Christopher Dembik (Screenshot: BFM Business)

Steeds meer CEO’s van Amerikaanse techbedrijven roepen om regulering van Artificiële Intelligentie. Maar net als bij de vraag naar regulering van sociale media en internetplatforms, valt daarvoor in het Amerikaanse Congres voorlopig weinig enthousiasme te ontdekken. In de EU is men met het reguleren al verder gevorderd. Al geeft men ook toe niet te weten wat men reguleert.

Waarom is dit belangrijk?

De EU neemt het voortouw in het reguleren van een materie waarvan we nog niet weten welke de mogelijkheden zijn. Een zet die ons met een achterstand opzadelt tegenover landen die meer in de innovatie dan in de regulering van AI geïnteresseerd zijn.

In het nieuws. Tijdens het programma ‘C’est Votre Argent’ (BFM Business) schetste Christopher Dembik het huidige standpunt van Europa inzake Artificiële Intelligentie (AI). Dembik is het hoofd Macroeconomisch Onderzoek bij de Saxo Bank in Parijs.

  • “De industriële revolutie onder impuls van de robotica en AI zal zich niet overal ter wereld gelijkmatig verspreiden. Er spelen culturele factoren. Uit een studie van de universiteit van Stanford blijkt dat China, de VS en Japan al mee op de kar sprongen, terwijl het in Europa veel complexer is.”

“Reguleren wat we nog niet begrijpen”

  • “Wat doet Europa? We stellen regels op en eurocommissaris Thierry Breton heeft toegegeven dat we zaken reguleren waarvan we niet exact weten waar het over gaat.”
  • “De Amerikanen doen exact het tegenovergestelde. Zij innoveren zo veel mogelijk in de hoop ergens een regelgevend kader te kunnen ontwikkelen.”
  • “Europa zal op vlak van productiviteit en technologische vooruitgang opnieuw achterop hinken.” [Sommigen stellen zelfs dat de EU inzake high-tech een doodsspiraal van regelgeving is terechtgekomen, die geheel op de consument is gericht, omdat EU-bedrijven op vlak van IT-ontwikkeling irrelevant zijn geworden.]

“Stel je voor dat we ultrageluiden hadden gereguleerd”

Dembik haalt dan het voorbeeld aan van de ultrageluiden of ultrasone geluiden aan. Dat zijn geluiden waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. 

  • Die werden in 1917 voor het eerst ingezet voor de detectie van onderzeeërs. In de jaren 1950 zet men ze tevergeefs in de strijd tegen kanker in. Om dan uiteindelijk in de jaren 1970 succesvol te worden ingezet in de verloskunde.”
    • “Stel u voor dat de Europese regelgever in 1911 tegen de wetenschappers had gezegd: “Vooraleer u verder werkt, gaan we dit eerst reglementeren”.”

Conclusie: “Vermits we niet weten waar deze kunstmatige intelligentie ons kan brengen, heeft Europa al een bijkomende rem gezet op de al bestaande culturele en industriële remmen.”

Meer hier: vanaf minuut 22.25

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.