EU doet zichzelf de das om op het gebied van AI-innovatie en -regelgeving


Key takeaways

  • De strenge regelgeving van de EU belemmert AI-innovatie binnen haar grenzen.
  • Het Verenigd Koninkrijk hanteert een andere aanpak en staat bedrijven toe AI-modellen zonder beperkingen te trainen op gebruikersgegevens.
  • De regelgevingsaanpak van de EU verstikt de ontwikkeling van geavanceerde AI-producten en kan de concurrentiekloven vergroten.

De strenge regelgeving van de Europese Unie op het gebied van data en technologie staat AI-innovatie binnen haar grenzen in de weg. Dit schrille contrast is duidelijk in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, dat een flexibelere benadering van AI-ontwikkeling heeft aangenomen en zichzelf mogelijk positioneert als wereldleider op dit gebied.

De voorgestelde oplossingen van de EU verergeren het probleem

Hoewel de EU-leiders de concurrentiekloof erkennen, kunnen de door hen voorgestelde oplossingen, zoals meer integratie, overheidsuitgaven en de-carbonisatie, het probleem verergeren. Deze maatregelen kunnen leiden tot hogere energiekosten, minder concurrentie tussen de lidstaten en hogere belastingen. Het rapport van de voormalige Italiaanse premier Mario Draghi over het concurrentievermogen van de EU benadrukt de cruciale rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij het overbruggen van deze kloof.

Het Verenigd Koninkrijk kiest een andere aanpak

Ondanks het feit dat de EU het potentieel van AI als transformatieve technologie erkent, heeft ze beleid geïmplementeerd dat grote techbedrijven beperkt in het trainen van hun AI-producten op gebruikersgegevens binnen haar lidstaten. Deze beperking van gegevens verstikt innovatie en leidt tot minder effectieve AI-producten binnen de EU in vergelijking met producten die buiten de EU worden ontwikkeld.

Het Verenigd Koninkrijk slaat daarentegen een andere weg in. De Information Commissioner’s Office heeft ervoor gekozen niet in te grijpen om te voorkomen dat gebruikersgegevens worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen in het Verenigd Koninkrijk. Dit besluit, dat is beïnvloed door richtlijnen van de overheid om groei te stimuleren, stelt bedrijven als Meta in staat om geavanceerde AI-producten te ontwikkelen en uit te brengen. Gebruikers in het Verenigd Koninkrijk kunnen hier hun voordeel mee doen, maar die AI-producten zullen in Europa niet beschikbaar zijn.

Consequenties van EU-regelgevingsaanpak

Sir Nick Clegg, voormalig vice-premier en huidig voorzitter van Global Affairs bij Meta, heeft publiekelijk erkend dat de regelgevende aanpak van de EU nadelige gevolgen heeft voor de eigen technologische vooruitgang. Hij begrijpt dat het Verenigd Koninkrijk, met zijn sterke academische instellingen, toegang tot kapitaalmarkten en aanwezigheid van toonaangevende AI-onderzoekscentra zoals Google Deepmind, goed gepositioneerd is om een wereldleider op dit gebied te worden.

Mondiale rivaliteit en concurrentie

De potentiële voordelen van het gebruik van AI zijn enorm en andere landen maken al grote vorderingen. Terwijl de EU worstelt met haar regelgevend kader, pionieren landen als de Verenigde Arabische Emiraten met nieuwe technologieën en vestigen ze zich als belangrijke spelers in het wereldwijde AI-landschap. Hoewel Europese AI-bedrijven uitblinken op specifieke gebieden, lopen ze het risico achterop te raken bij hun Amerikaanse tegenhangers door het restrictieve beleid van de EU.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.