EU-burgers opgesloten door grenscontrole in Verenigd Koninkrijk

EU-burgers die het Verenigd Koninkrijk (VK) willen bezoeken, riskeren opsluiting in een detentiecentrum van de Britse overheid. Er is vooral ongerustheid bij gezinnen die bezoek krijgen van Europese familieleden, zo blijkt uit verslagen die aan The Guardian zijn verstrekt.

De geringste verdenking dat iemand het Verenigd Koninkrijk binnenkomt om er te werken, zou vaak voldoende zijn om hem of haar een week in een detentiecentrum vast te houden en dan uit te wijzen naar de plaats vanwaar hij of zij gereisd is.

Klachten van familieleden en gastgezinnen in het Verenigd Koninkrijk zijn onbeantwoord gebleven of zijn genegeerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en sommige plaatselijke parlementsleden, zeggen getuigen aan The Guardian.

In hechtenis genomen

Giuseppe Pichierri, die 15 jaar voor de NHS (Britse nationale gezondheidszorg) heeft gewerkt, vertelde de Guardian dat hij op 17 april met zijn vierjarige dochter urenlang op de luchthaven van Heathrow had gewacht om zijn 24-jarige nichtje Marta Lomartire op te halen. Ze kwam echter niet opdagen. Ze werd aangehouden, ondervraagd en kreeg een uitzettingsbevel voordat ze voor de nacht werd opgesloten in het met prikkeldraad omgeven detentiecentrum in Colnbrook.

Pichierri werd midden in de nacht opgebeld met de mededeling dat Lomartire in hechtenis werd genomen. ‘We werden nooit benaderd of verteld waar ze was’, zei hij. De volgende dag spoorde hij haar op in Colnbrook en moest naar het detentiecentrum reizen om Lomartire te ontmoeten.

Verwijderingscentra

Haar zaak kwam aan het licht 24 uur nadat The Guardian melding maakte van gevallen van Spaanse, Franse, Bulgaarse en Tsjechische burgers die ’s nachts op luchthavens werden vastgehouden en naar verwijderingscentra voor immigranten werden gebracht.

Ook Duitse burgers zouden in dezelfde situaties zijn beland. Een woordvoerder van de Duitse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk zei: ‘De ambassade is op de hoogte van een laag eencijferig aantal gevallen van Duitse onderdanen die na aankomst tijdelijk op de luchthaven werden vastgehouden. De betrokken personen, die als reden voor binnenkomst au pair-werk opgaven, mochten na een paar uur vertrekken op voorwaarde dat ze het VK binnen een paar dagen zouden verlaten.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20