Ook Biden sluit migrantenkinderen op

De regering van Joe Biden heropende deze week een detentiekamp voor migrantenkinderen uit het Trump-tijdperk. Nochtans had hij als presidentskandidaat veel kritiek op een soortgelijk aspect van het migratiebeleid van zijn voorganger.

Het was de krant The Washington Post die de kat de bel aanbond. Het kamp bevindt zich in Carrizo Springs in Texas, en is gemaakt om 700 kinderen tussen de leeftijd van 13 en 17 jaar vast te houden. Sinds maandag stromen er dagelijks tientallen tieners toe met bussen. Het gaat om migrantenkinderen die zonder hun ouders de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten hebben overgestoken, zogeheten niet-begeleide minderjarigen.

Kinderen scheiden van ouders

Onder Trump was er veel kritiek op zulke faciliteiten. Het beleid was toen ook een pak strenger, ‘zero tolerance’ zoals de regering het toen noemde. Bij wijze van afschrikmiddel werden gezinnen die de grens illegaal overstaken steevast gescheiden. Kinderen en ouders werden opgesplitst en apart opgesloten. Omdat er geen degelijk registratiesysteem voorzien was, werden ouders vaak gedeporteerd zonder hun kinderen. Dat resulteerde in schrijnende situaties waarbij de gezinnen niet herenigd konden worden. Het beleid kreeg bakken kritiek en moest na een half jaar onder druk van de publieke opinie worden afgevoerd.

Burgerrechtenbeweging ACLU – geen overheidsagentschap – nam de taak van hereniging op zich. Zo zijn er intussen al zo’n 2.000 kinderen terug bij hun ouders gebracht. Maar van 545 kinderen die door het nultolerantiebeleid aan de grens werden vastgehouden, kunnen hun teruggestuurde ouders tot op heden niet worden gevonden.

Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Biden een moreel speerpunt van het scheiden van gezinnen aan de grens. Wat hij er meestal niet bij vertelde is dat het onder Obama ook gebeurde. Toen werd het in principe alleen gedaan als er twijfel was of het wel om de echte ouders ging, of dat het smokkelaars of drugskoeriers waren. Bij Trump gebeurde het standaard.

‘Welzijn van het kind staat centraal’

Ook het opsluiten van migrantenkinderen op zich werd onder Trump verguisd door mensenrechtenadvocaten, vanwege de soms zeer slechte omstandigheden en gebrek aan transparantie.

De nieuwe regering doet er dan ook alles aan om het verschil met het hardvochtige beleid van zijn voorganger in de verf te zetten. Biden heeft effectief al verschillende strenge bepalingen van Trumps migratiebeleid geschrapt via decreten. Op dit moment worden nog steeds alle kinderen uitgezet die met hun ouders aan de grens arriveren, vanwege pandemie-gerelateerde beperkingen.

Niet-begeleide minderjarigen worden echter het land binnengelaten, zij het in detentie. De permanente faciliteiten voor migrantenkinderen zagen hun capaciteiten gehalveerd door de pandemie. Tegelijkertijd piekt het aantal niet-begeleide migrantenkinderen die de grens oversteken. Dat is de reden dat het kamp in Carrizo Springs heropend wordt, zeggen overheidsfunctionarissen in the Washington Post.

Bovendien is het beleid nu ‘minder gericht op rechtshandhaving en meer op het welzijn van het kind’, zegt een woordvoerder voor HHS, het overheidsagentschap dat verantwoordelijk is voor het opvangen van de jonge migranten.

Zo zijn er klaslokalen op het terrein, alsook een voetbal- en een basketbalveld. Er is consultatieruimte voor juridisch advies waar in het groot ‘bienvenidos’ op geschreven staat, welkom in het Spaans. Het terrein verlaten mogen de kinderen echter niet.

Ook in ons land worden minderjarige migranten trouwens opgesloten. In het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel worden gezinnen mét kinderen opgesloten met het oog op hun repatriëring. Het VN-comité voor de Rechten van het Kind heeft België al meermaals op de vingers getikt voor dat veelbesproken onderdeel van het migratiebeleid. De nieuwe federale regering heeft echter beloofd om geen kinderen meer op te sluiten in detentiecentra.

(tb)

Meer