Beelden van in kooien opgesloten kinderen fataal voor imago van de VS

In de Amerikaanse media zijn nu dagelijks beelden te zien van families die worden gescheiden aan de grens. Dat is een gevolg van de ‘zero tolerance’-politiek van de regering Trump inzake immigratie. Maar de druk om die maatregel terug te draaien wordt nu ook binnen de Republikeinse partij steeds groter. De schade die deze beelden aan het imago van het land bezorgen speelt alleszins in het voordeel van de Democraten, voor wie de maatregel al het slechte bevestigt dat ze over deze regering graag beweren. 

Het was de minister van Justitie Jeff Sessions die eind april aankondigde dat families die illegaal de Verenigde Staten binnenkwamen zouden gescheiden worden en dat kinderen naar aparte detentiecentra zouden worden gebracht. Op foto’s is te zien hoe kinderen per groepen van 20 worden opgesloten in metalen kooien. Bronnen in het Witte Huis zeggen dat Trump de situatie als een deel van de onderhandelingen omtrent immigratie ziet, die hij kan gebruiken om toegevingen van de Democraten af te dwingen voor de bouw van een muur aan de Mexicaans-Amerikaanse grens.

Laura Bush en Melania Trump

Twee niet onbelangrijke stemmen mengden zich zondag in het debat. De eerste was die van de voormalige First Lady Laura Bush die in een opiniestuk in de Washington Post schreef dat “deze zero-tolerance maatregel wreed en immoreel is en hij breekt mijn hart”.

Dan was er Trumps vrouw Melania zelf, die zich zelden in politieke zaken mengt, maar via haar woordvoerder aan CNN liet weten dat ze het haat om kinderen van hun ouders gescheiden te zien worden. Ze hoopt dat beide politieke partijen tot een akkoord kunnen komen over een succesvolle hervorming van de immigratie. Melania Trump vindt dat “een land zijn wetten moet volgen, maar ook met een hart moet regeren”.

2.000 kinderen al van hun ouders gescheiden

Ruim 1.995 minderjarigen werden tussen april en 31 mei van hun ouders gescheiden, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Verhalen van kinderen die met geweld van hun ouders worden gescheiden en ouders die niet weten waar hun kinderen verblijven doen ondertussen steeds vaker de ronde.

De Bijbel als excuus

Sessions zelf citeerde vorige week de Bijbel om de maatregel te vededigen.  “Ik zou kunnen verwijzen naar apostel Paulus en zijn duidelijk en wijs gebod (…) dat het nodig is om de wetten van de regering te gehoorzamen, want het is God die ze uitgevaardigd heeft om orde te garanderen,” zei de minister. 

Zoals uit onderstaande beelden is te zien krijgt de maatregel steeds meer kritiek vanuit de media.

Ook binnen de Republikeinse partij zelf groeit de tegenstand, want indien deze controverse niet opgelost raakt tegen de tussentijdse verkiezingen van november, zou dit zich wel een tegen hen kunnen keren.

Volgens het Witte Huis doet de regering Trump niets anders dan het laten naleven van wetten die al meer dan 10 jaar bestaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20